Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sovietsky zväz roky tajil najhoršiu športovú tragédiu: V mrazivý deň zahynulo 66 ľudí

Moskovský štadión Lužniki bol dejiskom najhoršej športovej tragédie v Rusku
Moskovský štadión Lužniki bol dejiskom najhoršej športovej tragédie v Rusku (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Sekretarev)

MOSKVA - Najhoršia športová tragédia v Rusku sa odohrala pred 35 rokmi, 20. októbra 1982, kedy pri tlačenici na moskovskom štadióne v Lužnikách zomrelo 66 prevažne mladých ľudí a vyše 60 ďalších bolo zranených. Diváci vtedy sledovali zápas futbalového Pohára UEFA medzi miestnym Spartakom a holandským Haarleme, ktorý sa skončil 2:0 pre domácich. A ako bolo vo vtedajšom komunistickom ZSSR zvykom, celá kauza bola ututlaná a zverejnená až koncom 80. rokov.

V osudný deň bolo v Moskve veľmi mrazivo, teploty sa večer pohybovali len okolo mínus desať stupňov Celzia. Na štadióne pre viac ako 80-tisíc divákov bolo o 16 500 návštevníkov viac. Niekoľko minút pred koncom zápasu, kedy Spartak viedol 1: 0, začali domáci kvôli zime opúšťať štadión. Tlačenica vznikla údajne na jednom schodisku, kde malo spadnúť mladé dievča. Potom však nastal zmätok (Spartak v posledných minútach zvýšil ešte vedenie na 2:0) a diváci padali na seba.

V ďalších rokoch sa dokonca uvádzalo, že v Moskve zahynulo až 340 ľudí. Prvé oficiálne informácie o tragédii boli zverejnené až v roku 1989, kedy vtedajší sovietsky vodca Michail Gorbačov zaviedol politiku takzvanej glasnosti. Pamätník obetiam bol v Lužnikách vztýčený pri príležitosti desiateho výročia tragédie.

Viac o téme: TlačenicaMoskvaLužniki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu