Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prísne tajné: Odhalili archívy o najslávnejšom dvojitom agentovi, Brit donášal Stalinovi

Kim Philby Zobraziť galériu (4)
Kim Philby (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Pod červenou pečaťou "Prísne tajné" vypovedajú zažltnuté na stroji písané stránky určené KGB o studenej vojne, o jej tajných operáciách i zradách. Výstava v Moskve odhaľuje archívy týkajúce sa najslávnejšieho dvojitého agenta zlatého veku špionáže, Kima Philbyho.

Kim Philby bol najaktívnejším z takzvanej cambridgskej päťky, ktorú tvorili študenti prestížnej britskej univerzity. Tých v 30. rokoch minulého storočia najal Sovietsky zväz. Pre Moskvu pracovali niekoľko desiatok rokov. 

Výstava Kim Philby v špionáži a v živote rozpráva s pomocou osobných predmetov, ako sú cigary od kubánskeho vodcu Fidela Castra, ale tiež vzácne, na stroji písané poznámky z archívov KGB, o kariére dvojitého agenta, trvajúcej až do 23. januára 1963. Philby vtedy, takmer zadržaný britskou MI 16, utiekol do Bejrútu na nákladnej lodi a dostal sa do Moskvy, kde žil až do svojej smrti v roku 1988, keď mal 76 rokov. 

Prísne tajné: Odhalili archívy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V Rusku, najmä medzi tajnými službami, je stále považovaný za hrdinu. Nakoniec to bol sám Sergej Naryškin, riaditeľ zahraničnej rozviedky SVR, kto výstavu o dvojitom agentovi otváral. "Philby urobil veľa pre zmenu histórie a spravodlivosti. Bol to veľký svetoobčan," vyhlásil počas zahájenia výstavy. 

Klenuté steny Ruskej spoločnosti pre históriu, kde sa výstava koná, len podčiarkujú pocit tajomna. Vystavené predmety väčšinou pochádzajú zo 40. rokov a poznámky, ktoré Kim dával svojim veliacim dôstojníkom, sú v angličtine a stále je na nich červená pečať "Prísne tajné". Niektoré poznámky boli preložené do ruštiny, napríklad tie, ktoré boli adresované Stalinovi a jeho ministrovi zahraničia Vjačeslavovi Michajlovičovi Molotovovi. Správa, ktorá bola odoslaná v roku 1949, keď bol Philby práve menovaný vztyčným agentom CIA VO vo Washingtone, podáva informácie o britských a amerických operáciach v komunistickom Albánsku. 

Prísne tajné: Odhalili archívy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Vďaka Philbymu sa to všetko dostávalo do Stalinovej kancelárie," vysvetľuje Konstantin Mogilejvskij, riaditeľ Nadácie pre dejiny vlasti podporovanej Kremľom, ktorá sa podieľala na výstave. "Philby bol vlastenec, pokiaľ ide o Veľkú Britániu aj Sovietsky zväz. Nikdy neohrozil životy svojich britských kolegov," pokračuje Mogilejvskij. 

Historici sa však domnievajú, že informácie, ktoré Kim odovzdával ZSSR, spôsobili smrť niekoľko stoviek agentov, ktorí v čase studenej vojny pracovali za železnou oponou pre Britov a Američanov. Podľa historika špecializujúceho sa na tajné služby, Sergeja Grigorjanca, pociťujú ruské spravodajské služby nostalgiu za obdobím na začiatku studenej vojny, ktoré je považované za zlatý vek špionáže s prestížnymi agentmi. 

Vdova po Philbym, Rufina
Zobraziť galériu (4)
Vdova po Philbym, Rufina  (Zdroj: SITA/AP)

Další dvaja agenti z cambridgskej päťky - Guy Burgess a Donald MacLean - dožili svoje dni v Moskve. Štvrtý agent, Anthony Blunt, známy historik umenia, bol v roku 1979 verejne odhalený Margaret Thatcherovou. Identita piateho člena nebola nikdy jasne odhalená. 

Pre Philbyho bola sovietska realita na hony vzdialená ideálom, ktoré ho viedli ku zrade. Nezvládal ruštinu v Sovietskom zväze trpel melanchóliou. "Nechápal svet, ktorý ho obklopoval," myslí si Grigorjanc. Kim, ktorý pochádzal z britskej aristokratickej rodiny, i tak ale zostal až do konca presvedčeným komunistom. Na výstave je zverejnený rukopis, ktorý v roku 1977 pri príležitosti stého výročia narodenia Felixa Dzeržinského, zakladateľa ruskej tajnej polície, poslal KGB. "Kiežby sme mohli žiť dosť dlho, aby sme videli na Buckinghamskom paláci viať červenú vlajku!"

Viac o téme: ŠpiónStudená vojnaDvojitý agentKim philby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu