Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jedzte sušené ovocie: V TOMTO prospieva zdraviu, aj keď má jednu nevýhodu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Odborníci sa nedávno zamýšľali nad tým, či, resp. ako veľmi, je zdravé sušené ovocie. Zistili, že obsahuje množstvo výživných látok potrebných pre naše telo. Má to však ale aj jeden háčik; tento druh pokrmu má jednu nevýhodu.

Sušené ovocie, vrátane marhúľ, brusníc, hrozienok, ďatlí, fíg alebo sliviek, vo svojej scvrknutej podobe obsahuje veľkú porciu výživných látok. Keď sa z ovocia odstráni voda, sú tieto látky a vláknina koncentrovanejšie a napríklad pol šálky sušených vykôstkovaných marhúľ obsahuje 4,7 gamu vlákniny, zatiaľ čo rovnaké množstvo čerstvých marhúľ má iba 1,6 gramu vlákniny. Sušené ovocie je taktiež bohatým zdrojom antioxidantov a kyseliny listovej.  

 

Jedzte sušené ovocie: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Jedna veľká epidemiologická štúdia, do ktorej sa zapojilo viac ako 13-tisíc jednotlivcov, zistila, že tí, ktorí konzumujú sušené ovocie, majú lepší príjem živín a aj nižšiu hmotnosť ako tí, čo ho nejedia. Je však dôležité mať na pamäti, že v sušenom ovocí sú takisto koncentrovanejšie aj prírodné cukry. To ale širokú verejnosť nemusí príliš znepokojovať a pre športovcov, ktorí potrebujú rýchlo doplniť hladinu cukrov, to môže byť aj užitočné. 

Konzumujete veľa ovocia alebo zeleninové lupienky? Buďte opatrní, nemusí to byť najlepší nápad

Problém to ale môže znamenať pre tých, ktorí si starostlivo strážia príjem cukrov, sacharidov či kalórií. Napríklad šálka hroznového vína obsahuje 23 gramov cukru a 104 kalórií, ale šálka hrozienok 116 gramov cukru a 520 kalórií, teda päťnásobok. Podľa nutričných odporúčaní by mal človek denne zjesť jeden a pol až dve šálky čerstvého ovocia. V prípade sušeného ovocia ide zhruba o polovicu uvedeného množstva. To platí pre zdravé osoby. Napríklad diabetici, ktorí si počas dňa starostlivo sledujú príjem sacharidov, ale musia dodržiavať iné pravidlá. 

 

Jedzte sušené ovocie: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Sušené ovocie môže byť teda výživnou, praktickou a ľahko prenosnou desiatou na zahryznutie, obzvlášť keď je zmiešané s orechmi. Ak si ale strážite cukry, sacharidy alebo kalórie, uistite sa, že ste si odmerali primeranú dávku, pretože sušené ovocie sa dá ľahko len tak bezmyšlienkovite ujedať. Obmedzte aj sušené ovocie obsahujúce pridané cukry, čo je najčastejšie prípad sušených brusníc. Ale aj ďalšie druhy sa preslaďujú alebo obaľujú v cukre - napríklad ananásové krúžky alebo kandizované ovocie. A napokon ak ste citliví na sulfidy, alebo trpíte astmou, vyberajte si bio-druhy sušeného ovocia, ktoré nie sú ošetrené oxidom siričitým. 

Viac o téme: Sušené ovocie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu