Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opica zbohatla neuveriteľným spôsobom: Vysúdila štvrtinu príjmu zo svojej SELFIE

Slávna selfie Zobraziť galériu (2)
Slávna selfie (Zdroj: SITA/AP/David Slater)

SAN FRANCISCO - Americký fotograf, ktorého preslávil autoportrét nasnímaný indonézskym makakom, bude musieť štvrtinu príjmov zo snímok tejto opice venovať na ochranu jej druhu. Podľa AP sa na tom dohodli obe strany v súdnom spore, v ktorom fotografa Davida Slatera žalovala organizácia Ľudia za etické zachádzanie so zvieratami (PETA).

Podgurážený muž (†50) si chcel urobiť selfie s divokým slonom: VIDEO Smrtiaceho útoku

Hoci súd už predtým rozhodol, že opica nemá autorské práva na svoje selfie, ochrancovia práv zvierat sa teraz dočkali aspoň čiastočnej satisfakcie.

Celý mediálne sledovaný spor sa točil okolo série fotiek, ktorú Slater vydal v roku 2011 počas cesty na indonézsky ostrov Sulawesi, kde sa snažil zachytiť život makakov chocholatých. Zvedavý opičiak Naruto mu vtedy v nestráženej chvíli zobral položený foťák a začal sa s ním hrať s ostatnými členmi svojej tlupy, pričom niekoľkokrát stlačil spúšť. Výsledkom bola okrem iného známa fotografia uverejnená mnohými svetovými médiami.

Opica zbohatla neuveriteľným spôsobom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/David Slater)

Spočiatku sa spoločnosť PETA pokúsila vysúdiť pre opicu autorské práva na svoju selfie, to však súd odmietol. Tentoraz aspoň dospela k dohode o časti príjmov a štvrtina budúcich ziskov súvisiacich s fotografiou pôjde na ochranu druhu v Indonézii.

"PETA a David Slater sa zhodujú, že tento prípad je významný v otázke posúvania limitov pre rozšírenie zákonných práv živočíchov mimo ľudský druh, ktoré obaja (účastníci sporu) podporujú a budú každý naďalej pokračovať vo svojej práci na jeho dosiahnutí," uviedli PETA a Slater v spoločnom vyhlásení. Advokát fotografa nekomentoval, koľko peňazí jeho klient za fotografie dostal..

Viac o téme: OpicaAutoportrétSúd PETASelfieMaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu