Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zvláštna hviezda máta vedcov: Pri tmavnutí z nej vraj mimozemšťania čerpajú energiu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: NASA/JPL)

ARIZONA - Výskumníci prišli s najnovšou teóriou o vesmírnom prachu, ktorý sa vyskytne raz za 1400 svetelných rokov. Podľa nich práve on spôsobuje zatmenie Tabbyho hviezdy. Vyvrátili tak teóriu niektorých odborníkov, ktorí tvrdili, že mimozemšťania takýmto spôsobom z hviezdy čerpajú energiu.

Za našou slnečnou sústavou objavili niečo neskutočné: Pomôže to identifikovať nové svety

Tabbyho hviezdu, tiež nazývanú KIC 8462852, astronómovia objavili ešte v roku 2015. Vtedy zistili, že mimozemšťania získavajú z tejto hviezdy energiu. Novú štúdiu však zamerali na skúmanie UV a infračervených údajov z hviezdy. Niektorí odborníci si však stále myslia, že mimozemšťania z nej čerpajú energiu, najnovšia štúdia však tento fakt vylučuje. Túto myšlienku vyvracajú výskumníci z Arizonskej univerzity, pričom pozbierali údaje o Tabbyho hviezde od októbra 2015 do marca 2017 z dvoch teleskopov Nasa - Swift, ktorý meria UV a Spitzer, ktorý meria objekty v infračervenej oblasti.

Huan Meng, hlavný autor štúdie, pre Inverse povedal: „Prišli sme na to, že hviezda stmavne pri každej vlnovej dĺžke, ktorú sme sledovali.“ Vedci tiež zistili, že stmievanie Tabbyho hviezdy sa výrazne líšilo medzi UV a infračerveným žiarením. To znamená, že toto nepravidelné stmievanie je spôsobené najmä vesmírnym prachom.

Zvláštna hviezda máta vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Dr Meng uviedol: "Iba mikroskopické obrazovky s jemným prachom dokážu rozptýliť svetlo hviezd." Výskumníci sú stále toho názoru, že mikroskopický prachový prsteň pochádzajúci z okolitého materiálu, nachádzajúceho sa v systéme, spôsobuje stmavnutie a rozjasnenie Tabbyho hviezdy, nemôžu za to mimozemšťania.

Ale zatiaľ čo vedci majú podozrenie, že stmievanie je zapríčinené týmto prachovým kruhom, zdôrazňujú, že je to iba teória a vo výskume budú aj naďalej pokračovať. Štúdiu chcú dokončiť čo najskôr a v najbližších týždňoch dospejú k úplnému záveru - NASA verejnosti odhalí aj svoj výskum z teleskopov Swift a Spitzer.

Tieto najnovšie zistenia sú v rozpore s výskumom, ktorý vedci uskutočnili koncom augusta. Augustový výskum naznačuje, že nepravidelné stmievanie Tabbyho hviezdy spôsobuje prstencovitá planéta podobná Saturnu. Skúmanie uskutočnili výskumníci z univerzity Antioquia v Kolumbii a svoje tvrdenia zverejnili prostredníctvom elektronického archívu spoločnosti Arxiv. Tvrdia, že ak by prstencovitá planéta, ako je Saturn, bola v tesnej blízkosti hviezdy, tlmí jej svetlo. Prechod svetla blokujú najmä prstence tejto planéty.

Viac o téme: ŠtúdiaVesmírTabbyho hviezda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu