Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za našou slnečnou sústavou objavili niečo neskutočné: Pomôže to identifikovať nové svety

Novoobjavená exoplanéta (vľavo) Zobraziť galériu (2)
Novoobjavená exoplanéta (vľavo) (Zdroj: youtube/At-Bristol Science Centre)

EXETER - Za našou slnečnou sústavou sa podarilo vedcom objaviť novú planétu. Jej atmosféra je horúca natoľko, že by dokázala roztaviť železo. Preto ju nazvali horúci Jupiter. Nová planéta sa dostane do skupiny plynových gigantov. Vedci sa tak posunuli vpred v identifikácii nových svetov a možnosti života na nich.

Medzinárodný tím vedcov identifikoval žiariace molekuly vody v stratosfére extrasolárnej planéty WASP-121b, ktorej vzdialenosť od zemegule je 900 svetelných rokov. Extrasolárne planéty nazvané aj exoplanéty sa pohybujú mimo našej slnečnej sústavy a obiehajú iné telesá ako Slnko. Žiarenie z WASP-121b bolo vo forme infračerveného svetla viditeľné iba Hubbleovým vesmírnym teleskopom. Pozorované žiariace molekuly vody potvrdzujú, že planéta má silnú stratosféru.

Za našou slnečnou sústavou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/At-Bristol Science Centre)

"Predpokladáme, že stratosféry môžu definovať špeciálnu triedu extrémne horúcich exoplanét. Tieto by mohli mať dôležité dôsledky pre atmosférickú fyziku a chémiu," hovorí výskumník Tom Evans z Exeterskej univerzity v anglickom Devone. 

Najnovší triumf vedcov: Objavili vôbec najmenšiu hviezdu, menšia už byť nemôže

Povrch novej planéty je zohriaty na teplotu 2500 stupňov Celzia. To je bod, kedy by sa roztavilo aj železo a pri tejto teplote by zmenilo svoje skupenstvo na plynné. "Zistili sme, že horúci Jupiter má stratosféru podobnú planétam v našej slnečnej sústave," dodáva ďalší člen tímu, profesor David Sing. Objav novej planéty predstavuje prielom a je to ďalší krôčik k tomu, ako identifikovať iné svety, kde by mohol existovať život.

Viac o téme: VesmírPlanétaObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu