Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci v tom majú jasno: Chcete mať zdravé srdce? Treba robiť tieto veci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BIRMINGHAM - Zdravá výživa a neustála fyzická aktivita pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym chorobám. Všetci to vieme a stačí sa tým len riadiť. Existujú však aj ďalšie faktory, ako je psychosociálny typ, ktoré ovplyvňujú zdravé srdce.

Ukázala to štúdia Aston Medical School v Birminghame. Jej autori sledovali takmer milión pacientov, ktorých rozdelili na vydatých a ženatých, na žijúcich osamote, rozvedených a na vdovy a vdovcov.

Po prvé - je lepšie žiť v manželstve ako sami. Manželstvo môže predĺžiť život nielen osobe, ktorá už mala srdcovú príhodu, ale aj tomu, kto trpí významnými rizikovými faktormi, ako je vysoká hladina cholesterolu, vysoký krvný tlak a cukrovka.

Pacienti, ktorí utrpeli srdcový infarkt a boli ženatí, mali o 14 percent väčšiu šancu na prežitie ako pacienti, ktorí žijú sami. Podobne aj u pacientov s rizikovými faktormi. Skutočnosť, že má človek spoločníka, zrejme nielen poskytuje psychickú podporu, ale tiež pomáha riadiť sa dôslednejšie liečebnými pokynmi.

Vyššie vzdelanie rovná sa dlhší život

Po druhé, ten, kto dosiahol vyššie vzdelanie, žije dlhšie. Vzdelanie vám dáva možnosť nájsť si lepšiu prácu, ale aj pomáha chrániť zdravie svojho srdca. Štúdia publikovaná na stránkach British Medical Journal ukazuje, že ten, kto ukončí vysokoškolské vzdelanie, má o tretinu nižšie riziko, že ochorie kardiovaskulárnymi chorobami ako ten, kto skončil štúdium o 3,6 roka skôr.

Podľa autorov štúdie, vedcov z londýnskej univerzity UCL, Lausanne a Oxfordskej univerzity, je zrejmé, že ten, kto má predpoklady na štúdium, je menej náchylný začať s fajčením, má nižší index telesnej hmotnosti (BMI) a normálnu úroveň tukov v krvi, teda má menej rizikových faktorov.

Zlý spánok nepomáha

Po tretie, zlý spánok nerobí srdci dobre. Japonská štúdia, ktorá bola realizovaná na takmer 13 000 osobách, spája poruchy spánku s dvoma chorobami, a to s ischemickou kardiomyopatiou a cievnou mozgovou príhodou.

„Poruchy spánku zahŕňajú problémy so zaspávaním a časté nočné budenie, ako aj to, keď spánok trvá príliš krátko alebo príliš dlho," hovorí hlavný autor štúdie Nobuo Sasaki, ktorého citoval taliansky denník Corriere della Sera.

Podľa štúdie sú poruchy spánku jedenapolkrát častejšie u tých ľudí, ktorí trpia ischemickou kardiomyopatiou. Dobrý spánok je preto prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Pite kávu

Po štvrté, káva má svoj význam, ako to dokazuje výskum uskutočnený na 20 000 ľuďoch žijúcich v Stredozemí. Pije sa tam viac kávy ako v iných krajinách. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí pijú najmenej štyri šálky kávy denne, majú o 64 percent nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek chorobu, vrátane kardiovaskulárnych, než tí, ktorí kávu nepijú.

A pri každej ďalšej šálke kávy sa tento pozitívny účinok zvyšuje, a to najmä u osôb starších ako 45 rokov. Autori výskumu nehovoria, aký je limit v spotrebe kávy. Je potrebné sledovať zdravý rozum.

Problémom aj priveľa soli

Piate - srdce nemá rádo soľ. Nadmiera soli je považovaná za jednu z hlavných príčin vysokého krvného tlaku, ischemickej kardiopatie a cievnej mozgovej príhody. O tom svedčí fínska štúdia 4630 osôb, ktorí sa zúčastnili prieskumu počas 12 rokov.

„Osoby, ktoré konzumujú viac než 13,7 gramu soli za deň, majú dvakrát vyššie riziko zlyhania srdca ako tí, ktorí konzumujú menej ako 6,8 gramu," uviedol Pekka Jousilahti z fínskeho Národného ústavu zdravia v Helsinkách. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča maximálne päť gramov denne. Fyziologická potreba je dva až tri gramy denne.

Univerzálny liek? Čokoláda

Konečne univerzálnym liekom pre srdce a cievy je čokoláda, najlepšie taká, ktorá obsahuje olivový olej a červené jablko Panaite, starobylý taliansky druh jesenných jabĺk. Talianski vedci z univerzity v Pise skúmali účinky čokolády s prídavkom olivového oleja a jabĺk, predovšetkým odrody Panaite, na osobách s najmenej tromi rizikovými faktormi.

Tými sú fajčenie, vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak. Zvlášť hodnotili vývoj aterosklerózy, ktorá je príčinou kardiovaskulárnych chorôb. Z výskumu najlepšie vyšla čokoláda s olivovým olejom.

Viac o téme: KávaSrdceManželstvoZdravie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu