Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zadržali prvých dvoch podozrivých v súvislosti s kontaminovanými holandskými vajcami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAAG - Holandskí vyšetrovatelia zadržali dvoch mužov podozrivých v súvislosti s nezákonným používaním pesticídov na farmách s chovom hydiny. Incident vyvolal vo viacerých európskych krajinách mohutný škandál v súvislosti s potravinovou bezpečnosťou, napísala agentúra AP.

Holandská prokuratúra prostredníctvom dnešného vyhlásenia uviedla, že dvojicu mužov zadržali v rámci série policajných razií. Ide o riaditeľov spoločnosti, ktorá údajne na slepačích farmách používala látku fipronil. Napriek tomu, že dosiaľ nebol zaznamenaný jediný prípad ochorenia, prokuratúra uviedla, že disponuje dôkazmi, podľa ktorých došlo k ohrozeniu verejného zdravia, a to "dodaním alebo aplikáciou biocídneho fipronilu v hydinárňach a v sektore produkcie vajec".

Razie vyšetrovateľov v Holandsku sa konali v spolupráci s belgickými úradmi. Desiatky chovateľov v Belgicku a Holandsku sú predmetom vyšetrovania v súvislosti s kauzou s vajíčkami obsahujúcimi pesticíd fipronil nebezpečný pre ľudské zdravie. Z políc obchodov a supermarketov v Nemecku, Belgicku a Holandsku už úrady na kontrolu bezpečnosti potravín stiahli milióny vajec.

Viac o téme: HolandskoKontaminované vajcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu