Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pacientom na smrteľnej posteli prináša úľavu jedna VEC: Bravó, zabúdame na bolesť!

Hudobníci prinášajú chorým radosť Zobraziť galériu (3)
Hudobníci prinášajú chorým radosť (Zdroj: youtube/afp)

BUENOS AIRES - Od prvého tónu sa prostredie v Alvarezovej nemocnici v Buenos Aires mení; Brahmsova hudba síce priamo nelieči, ale poskytuje pacientom duševnú úľavu. Z balkónov a schodísk sleduje koncert personál nemocnice.

V hlavnej hale tejto štátnej nemocnice práve sedemdesiat hudobníkov dohralo melódiu z Verdiho opery La Travita. Ozýva sa potlesk a volanie "Bravo!" Umelci sa snažia nenarušovať rutinu v nemocnici, ale tóny Brahmsovho Uhorského tanca zaznievajú všade. Niektorým pacientom to vadí, ale väčšina sa tomu teší. "Nikdy som nepočula hrať klasický orchester," zveruje sa Liliana, ktorá si umelcov fotí na mobil pre svoju sestru hospitalizovanú o tri poschodia vyššie. 

Pacientom na smrteľnej posteli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/afp)

Jedna dáma žiada, aby mohla zaspievať. Claudia Llovetová je sopranistka a v nemocnici je na konzultácii. Pozná účinky hudby na chorobu. "Spievam svojej matke, ktorá má Alzheimera. Síce ma nespoznáva, ale je to jediný spôsob, ako s ňou niečo zdieľať," hovorí dojato. "Hudba má liečebné účinky, pretože je spätá s duchovnom a pacientom, ktorí stoja na prahu smrti, dáva možnosť prežiť radosť, šťastie a dojatie. Je to terapeutický nástroj," tvrdí Ana Maria Sorianová, ktorá má na starosti paliatívnu starostlivosť na onkológii. 

Pacientom na smrteľnej posteli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/afp)

Hudobníci združení v asociácii Hudba pre dušu, v ktorej pôsobia dobrovoľníci z prestížnych orchestrov. Táto solidárna hudobná sieť sa zrodila v argentínskom Buenos Aires pred piatimi rokmi z iniciatívy Eugenie Rubiovej, mladej flautistky orchestra Juan de Dios Filiberto. Prežívala na paliatívnom oddelení posledné mesiace svojho života a požiadala svojich kamarátov, aby jej sem prišli zahrať. Na smrteľnej posteli ich potom poprosila, aby v tejto činnosti pokračovali, pretože bola presvedčená o blahodárnych účinkoch hudby na chorých ľudí. 

"Eugenia bola moja družka, uvedomovali sme si, ako hudba dokáže pomôcť pri bolesti a hendikepe," povedal Jorge Berger, zakladateľ a violončelista orchestra Divadla Colón, jedného z najprestížnejších súborov na americkom kontinete. "Po Eugeninej smrti sme sa rozhodli pokračovať a z desiatich členov sme sa rozrástli na viac ako dvetisíc v desiatich krajinách v Južnej Amerike, Izraeli, Taliansku a vo Francúzsku. Hudobníci prichádzajú hrať do nemocnice vo svojom meste, pretože to robia radi, bez nároku na odmenu a nikto sa nepozerá na hodinky," uvádza. Koncerty v nemocniciach prebiehajú v pondelky, keď orchestre zvyčajne nevystupujú. Partitúra je členom zaslaná e-mailom a skúška je len krátka priamo na mieste. 

Pacientom na smrteľnej posteli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/afp)

Nie je to prvýkrát, čo umenie preniká do nemocnice v Buenos Aires, aby prinieslo úľavu pacientom. Zažili tu už tango a pozdvihnúť morálku chorých detí chodia aj klauni. 

Viac o téme: HudbaNemocnicaBuenos aires
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu