Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

POZOR na toto jedlo! Môže u vás vyvolať rakovinu pečene a zabiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BANGKOK - Istý doktor z Thajska odštartoval kampaň proti konzumácii jedného miestneho pokrmu, ktorý vraj dokáže ľudí zabiť. Presne to sa totiž podľa neho po pravidelnom jedení delikatesy obsahujúcej surové ryby stalo obom jeho rodičom.

Tým potenciálne fatálnym jedlom má byť pokrm známy ako koi pla, čo je lacné jedlo vyrobené zo surových rýb, listov, korenín a citrónového džúsu. Mimoriadne obľúbené je predovšetkým v chudobných thajských regiónoch, napríklad v Isaane. Jeho konzumenti ale zrejme nevedia, že dokáže vyvolať rakovinu pečene, na ktorú sa bežne umiera. 

POZOR na toto jedlo!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Spúšťačom ochorenia však nie je samotná ryba, ale malé parazity, ktoré častokrát žijú v jej pečeni, a ktoré sa jej konzumáciou dostanú do tela recipienta. Kvôli tomu je počet ľudí trpiacich rakovinou pečene v Isaane nezvyčajne vysoký. 

Narong Khuntike upriamil svoju pozornosť na koi pla po tom, ako jeho mama aj otec zomreli na rakovinu žlčových ciest, oficiálne známu ako cholangiokarcinóm. Je presvedčený o tom, že chorobu u nich vyvolalo pravidelné užívanie tohto populárneho jedla. Lekár sa v súčasnosti snaží zohnať dostatok doktorov a vedcov na to, aby spravili testy u obyvateľov Isaanu a zistili súvislosť medzi konzumáciou koi pla a rakovinou pečene. 

POZOR na toto jedlo!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Ryba, ktorá je hlavnou zložkou pokrmu, sa loví v rieke Mekong, kde je spomínaný parazit veľmi rozšírený. Miestni ľudia, najmä tí starší, napriek odporúčaniam odmietajú rybu pred konzumáciou uvariť, lebo by to vraj zničilo jej chuť. 

Viac o téme: ThajskoRybaRakovinaParazit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu