Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Veľkolepý vesmírny projekt: Neuveríte, čo má vzniknúť na obežnej dráhe Zeme

Takto by to malo vyzerať v Asgardii Zobraziť galériu (2)
Takto by to malo vyzerať v Asgardii (Zdroj: Twitter)

WASHINGTON - Na obežnej dráhe okolo Zeme pravdepodobne vznikne nový štát s názvom Asgardia. Jeho občanom sa môže stať každý, kto prejaví záujem. Je to projekt skupiny výskumníkov a právnikov, ktorí sa chcú priblížiť k vesmíru a k potrebným technológiám pre život v ňom.

Cieľom samotného programu Asgardia je vytvoriť nový štát, ktorý bude obiehať našu planétu Zem v snahe zachovať ľudstvo a biodiverzitu. Občanom tohto vesmírneho štátu sa môže stať naozaj každý, stačí si prečítať informácie na webovej stránke projektu. V momente, kedy bude počet potenciálnych obyvateľov na úrovni stotisíc ľudí, bude Asgardia oficiálne žiadať OSN o uznanie za právoplatný štát.

Na orbite však spočiatku nebude žiť nijaký občan Asgardie, keďže v prvej fáze bude vypustený len satelit, ktorý bude tento štát reprezentovať. To znamená, že jeho obyvatelia budú aj naďalej obývať planétu Zem ako doteraz. Okrem svojho aktuálneho občianstva by však mali i to druhé, asgardské. Tvorcovia projektu si uvedomujú, že je ťažké predstaviť si byť občanom v štáte, do ktorého nemôžete vstúpiť. Ostatné práva a povinnosti vyplývajúce zo získania občianstva v novom kozmickom štáte sú uvedené na oficiálnej stránke projektu, ktorej súčasťou je i registrácia.

Veľkolepý vesmírny projekt: Neuveríte,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Projekt okrem iného ponúka aj iné možnosti ako pokročiť vo výskume vesmíru a zjednodušiť jeho dobývanie. V budúcnosti by úlohou tohto zámeru mala byť aj ochrana Zeme pred asteroidmi či boj proti zanášaniu odpadu na obežnej dráhe. Za objekty vypustené do vesmíru je zvyčajne zodpovedný štát, ktorý to urobil.

Veľkolepý vesmírny projekt: Neuveríte,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Za projektom Asgardia stojí okrem iných ruský biznismen a vedec Igor Ašurbejli. Na internete sa do zámeru vesmírneho štátu zapojilo už viac ako 50-tisíc ľudí, ktorým mimozemské občianstvo prišlo ako dobrý nápad. 

Viac o téme: VesmírObežná dráhaAsgardia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu