Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prečo sú Gréci zdraví, aj keď jedia tuky: Jedinečná genetická mutácia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM/ATÉNY - Prečo obyvatelia dvoch odľahlých dedín v horách na gréckom ostrove Kréta žijú dlho a tešia sa dobrému zdraviu? Majú zdravé srdce, hoci ich strava je bohatá na tuky. Britskí vedci u nich odhalili vzácnu genetickú variáciu, ktorá chráni srdce pred chorobami a predlžuje život. Podobná variácia však bola zistená aj v Taliansku, napísal taliansky denník Corriere della Sera.

Ide o veľmi vzácnu variáciu génu spojenú s nižšou úrovňou zlých tukov a s nižšou úrovňou triglyceridov v krvi, ktorú majú obyvatelia obcí Zoniana a Anogia na severe Kréty. Pastieri a poľnohospodári z týchto dedín prakticky nepoznajú mŕtvicu, infarkt ani kardiovaskulárne choroby, hoci ich strava je bohatá na živočíšne tuky. 

Prečo sú Gréci zdraví,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Sú to veľkí milovníci baranieho mäsa a aj syra, ktorý jedia denne. Takýto druh stravy by samozrejme u iných ľudí viedol k sérii negatívnych účinkov na zdravie, pretože tieto pokrmy zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a tým aj riziko srdcových chorôb a mŕtvice. V tejto oblasti to tak ale nie je. Obyvatelia oboch dedín trpia síce cukrovkou rovnako ako celková populácia Grécka, ale zdá sa, že sa u nich neprejavujú žiadne dôsledky tejto choroby. Napríklad diabetická nefropatia, čo je chronické ochorenie obličiek, ktoré je spôsobené vplyvom dlhodobo zvýšenej glykémie. 

Vedci vyvrátili rozšírený mýtus: S diétami je to úplne inak, než si myslíte

Čo je teda v ich génoch iné? Odpoveď na to sa pokúsili dať vedci z britského inštitútu Wellcome Trust Sanger pod vedením Eleftherie Zegginiovej. Identifikovali novú genetickú variáciu nazývanú rs145556679, ktorá má tú významnú vlastnosť, že chráni srdce a znižuje úroveň zlých tukov v krvi. Zdá sa, že ide o unikátnu variáciu, ktorú majú obyvatelia spomínaných dvoch krétskych dedín. Doteraz bola podobná variácia zistená u jednej osoby v Toskánsku a u populácie Amišov v Spojených štátoch. 

Prečo sú Gréci zdraví,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aby vedci variáciu zistili, sekvenovali genóm 250 obyvateľov krétskych dedín a porovnávali ho s DNA 3200 iných Grékov. "Štúdia ukázala význam sledovania celého genómu, aby tak bolo možné lepšie rozpoznať genetickú architektúru populácie. Týmto spôsobom nachádzame nové genetické variácie, ktoré sme predtým nikdy nevideli. To má veľký význam pre charakteristiky spojené s kardiovaskulárnymi chorobami, ktoré sú najbežnejšou príčinou smrti vo svete," uviedla Zegginiová. 

Toto zistenie nás prirodzene neoprávňuje k tomu, aby sme to preháňali s konzumáciou mäsa a syra, pretože nikto z nás túto genetickú variáciu nemá. Aby sme boli zdraví, je lepšie veriť klasickej stredomorskej strave s množstvom ovocia, zeleniny a rýb, s trochou mäsa a olivového oleja. 

Viac o téme: ŠtúdiaCholesterolKréta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu