Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Päť úžasných vecí, ktoré robí vaše telo, keď sa s niekým bozkávate po prvýkrát

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Od rozhodnutia, či zostanete len priateľmi, až po zníženie cholesterolu, to všetko sú veci, ktoré sa vo vašom tele dejú počas prvého bozku s nejakou osobou. Nech už ste v akomkoľvek veku, tento moment vám utkvie v pamäti navždy. Treba ale povedať, že je pre nás aj veľmi prospešný.

Prvá pusa s niekým, kto vám nie je ľahostajný, je vždy vzrušujúca a vy ste pred ňou plný očakávaní, ako dopadne. Rozhoduje totiž o tom, či váš záujem pretrvá, alebo naopak ochladne. Môže vás dokonale poblázniť, ale aj sklamať. Tak či onak, okrem vašich prvoradých pocitov sa v tele v momente bozkávania dejú aj iné "zákulisné" veci, o ktorých ste pravdepodobne doteraz netušili. Teda za predpokladu, že je váš prvý bozk príjemný a vy si ho užívate. 

Tajomstvá z ambulancie: Najneuveriteľnejšie mýty o sexe

"Pri bozkávaní sa napríklad do tela uvoľňujú chemikálie, ktorú spúšťajú príjemné pocity. Okrem toho sa pri ňom stimulujú nervové zakončenia v perách, čo zas vedie k aktivácii ostatných zmyslov, ako napríklad čuch," vysvetlila Takeesha Roland-Jenkinsová. Tu je päť ďalších fascinujúcich vecí, ktoré sa dejú počas prvého bozkávania. 

Päť úžasných vecí, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

1. Odbúrava sa stres

Ľudia v snahe zbaviť sa každodenného stresu zvyknú ísť na pohárik. No mali by ste zvážiť, či práve toto je tá správna stratégia, najmä pokiaľ ste muž. Štúdia, v rámci ktorej sa stredoškolskí študenti zúčastnili pätnásťminútového maratónu v bozkávaní, zistila, že počas tejto doby sa v tele účastníkov dramaticky znížila hladina stresového hormónu kortizolu. U mužov zas zároveň zaznamenali výrazné zvýšenie hladiny oxytocínu, ktorý je známy aj ako hormón lásky. 

2. Pomáha v boji s cholesterolom

Ak nie ste fanúšikom kardio cvičenia, teraz máte konečne dobrý dôvod na to s nimi seknúť. Výskumníci totiž zistili, že bozkávanie dokáže znížiť hladinu lipidov v krvi. 

Päť úžasných vecí, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

3. Sliny vám napovedia

Väčšine ľudí sa síce uslintané bozky hnusia, ale vedzte, že na konci dňa vám to môže priniesť aj osoh. Podľa výsledkov štúdie Univerzity v Oxforde totiž za vás dokážu rozhodnúť o tom, či to s partnerom, s ktorým sa bozkávate, má nejakú budúcnosť. Chemické zloženie slín údajne pomáha vášmu telu rozhodnúť sa, či má osoba, ktorej venujete vaše bozky, potenciál splodiť silného potomka. 

4. Nával adrenalínu

Prvý bozk so sebou prináša doslova nával adrenalínu, v dôsledku čoho sa okamžite zvýši srdcový tep a spolu s tým a obeh krvi. To všetko sú veci prospešné pre naše telá. 

Päť úžasných vecí, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

5. Šťastné chemikálie

Naše telo počas bozkávania neprodukuje len adrenalín či oxytocín. Justin Lehmiller, profesor psychológie na Harvardskej univerzite, uviedol, že keď sa bozkávame, v našom mozgu sa uvoľňuje a zaplavuje ho dopamín. To je hormón, ktorý sa stará o dobrú náladu, čiže jeho produkcia je pre naše telo veľmi osožná. 

Viac o téme: Bozkávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu