Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jeden z najťažších horských behov na Slovensku oslávi piate výročie rekordnou účasťou

PR článok Zobraziť galériu (3)

9. až 10. júna 2017 sa z mohyly M.R. Štefánika na Bradle do Bratislavy pobeží jeden z najťažších slovenských ultra-trailov (diaľkových behov) STEFANIK TRAIL. Na trať s dĺžkou viac ako 140 kilometrov sa tento rok postaví rekordné množstvo účastníkov – 196 jednotlivcov a 80 štafiet. Dovedna viac ako 750 bežcov z 10 krajín.

Okrem slovenských a českých účastníkov budú štartovať bežci z Írska, Nemecka, Srbska, Holandska, Francúzska, Rakúska, Poľska a Maďarska. Na štart sa postavia obaja minuloroční ultra víťazi a držitelia traťových rekordov Petra Mücková (čas 20h a 28m) a Richard Zvolánek (čas 16h a 25m). Historicky najvyšší je v tomto jubilejnom piatom ročníku pretekov aj počet dobrovoľníkov – 230.

Trať povedie z Bradla po Štefánikovej magistrále cez Malé Karpaty a Devín až pod sochu M.R. Štefánika na bratislavskom nábreží Eurovea, kde je cieľ. Dovedna bežci nastúpajú viac ako 5000 výškových metrov (jednotlivci až 5330). Pre status finisher je nutné trať absolvovať v časovom limite 31h 30m. Štefánik Trail patrí čo sa týka dĺžky aj počtu výškových metrov medzi najťažšie preteky svojho druhu na Slovensku.

Záštitu nad podujatím držia hneď tri významné autority, Veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku J.E. Christophe Léonzi, primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal a starosta Mestskej časti Bratislava Staré Mesto Radoslav Ševčík. Medaile víťazom odovzdajú členovia rodiny M.R. Štefánika, nakoľko podujatie si pripomína skutočný príbeh záchrany života tohto významného Slováka.

Ten v roku 1915 musel v Srbsku na nepriateľskom území spáliť svoje lietadlo a spolu so svojím mechanikom sa vydať na viac ako 120 kilometrový pochod do bezpečia. Trval 7 dní a Štefánik musel bojovať o holý život nielen kvôli vážnym vnútorným zraneniam, ale tiež, keď ho v horách prepadli banditi. Zvládol to, pretože sa nikdy nevzdával. Jeho odhodlanie sa stalo inšpiráciou pre vznik diaľkového behu STEFANIK TRAIL.

STEFANIK TRAIL nie je len športovým podujatím, je stelesnením myšlienky, že ak sa človek nevzdá, dokáže aj nemožné. A túto cieľavedomosť sa všetci môžeme učiť práve od Štefánika,“ hovorí zakladateľ podujatia Martin Urbaník.

Organizátorom podujatia je občianske združenie O.Z. Vestigum, generálnym partnerom spoločnosť Aliter Technologies. Aj tento rok bude počas podujatia prebiehať verejná finančná zbierka pre detský mobilný hospic neziskovej organizácie Plamienok.

Doplňujúce informácie:

štart – Bradlo, Chata Bradlo, mohyla M.R. Štefánika

cieľ – Bratislava, socha M.R. Štefánika, námestie M.R. Štefánika

dĺžka trasy ultra jednotlivci – 144,2 km/ +5330m

dĺžka trasy 4 až 7 členné štafety – 140,4 km/ +5023m

časový limit - 28h 30m pre získanie 6 kvalifikačných bodov pre preteky UTMB, inak 31h 30m

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu