Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žena urobila kvôli diamantom nevídanú vec: Oklamala všetkých chlapov a zbohatla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DODOMA - Pili Husseinová chcela nájsť drahokam, o ktorom sa hovorí, že je tisíckrát vzácnejší ako diamant. Pretože ženy majú v Tanzánii zakázané pracovať v baniach, obliekala sa takmer desať rokov ako muž, čím oklamala aj svojich baníckych kolegov, napísal spravodajský web BBC.

Anna nosila každý deň prívesok na FOTO: Jeho osudové tajomstvo odhalila až po roku a pol

Husseinová vyrástla vo veľkej tanzánskej rodine. Jej otec mal niekoľko fariem, šesť manželiek a 38 detí. Aj keď sa o ňu rodina starala pekne, na detstvo spomína nerada. "Otec so mnou narábal ako s chlapcom. Musela som sa starať o domáce zvieratá. Vôbec sa mi ten život nepáčil," povedala. Jej manželstvo bolo ešte nešťastnejšie a v tridsaťjeden rokoch od svojho muža utiekla.

Keď hľadala prácu, skončila v malom mestečku Mererani, ktoré leží na úpätí najvyššej africkej hory Kilimandžáro a je jediným miestom na svete, kde sa doluje vzácny modro-fialový drahokam tanzanit.

"Do školy som nechodila, tak som nemala veľa možností... Ženy do baní nesmú, tak som tam začala pracovať ako muž, ako silák. Vezmete si veľké nohavice, odstrihnete im spodnú časť a urobíte z nich kraťasy a razom vyzeráte ako muž. Tak som to urobila ja," uviedla Husseinová.

Súčasťou jej novej identity bola aj zmena mena. "Hovorili mi ujo Hussein, nikomu som neprezradila, že sa volám Pili," vyhlásila s tým, že keď sa na ňu človek spýta v baniach, stále o nej kolegovia budú hovoriť ako o strýkovi Husseinovi.

Husseinová v úzkych špinavých chodbách bane, ktoré boli mnohokrát stovky metrov pod zemou a bolo v nich ukrutne horúco, pracovala desať až 12 hodín denne. Kopala a preosievala kamenie, dúfajúc, že ​​nájde drahokamy.

VIDEO Vypukla veľká drahokamová horúčka: Na chránenom mieste našli obrovské bohatstvo

"Dokázala som pracovať aj 600 metrov pod zemou. Mala som väčšiu odvahu než mnohí muži. Bola som veľmi silná a dokázala som to isté, čo ostatní," povedala Husseinová. Žiadny z jej kolegov netušil, že je žena. "Správala som sa ako gorila - dokázala som sa biť, hovorila som sprosto, nosila som pri sebe nôž," dodala.

Približne po roku sa na Husseinovú usmialo šťastie. Hneď na dvoch miestach našla tanzanit. Peniaze z predaja drahokamov použila, aby svojmu otcovi, matke, sestre a sebe postavila nové domy. Kúpila si nové náčinie a začala sama zamestnávať baníkov.

Jej prestrojenie bolo také presvedčivé, že sa na jej pravú totožnosť prišlo až neobvyklou zhodou náhod. Miestna žena polícii nahlásila, že ju znásilnili baníci, a Husseinovú zatkli ako jedného z podozrivých. "Keď prišla polícia, muži, ktorí tú ženu znásilnili, na mňa ukázali a povedali: urobil to on. Tak som sa ocitla na policajnej stanici," opísala Husseinová.

Tam musela ísť s pravdou von. Požiadala o lekárske vyšetrenie, ktoré by potvrdilo, že čin spáchať nemohla. Krátko nato bola prepustená. Napriek tomu mnoho jej kolegov nechcelo veriť, že ich Husseinová tak dlho klamala. "Neverili tomu, ani keď im polícia povedala, že som žena," uviedla.

Neskutočný objav: Farár našiel 709-karátový diamant, jeden z najväčších na svete

"Vlastne sa s tým nedokázali zmieriť, kým som sa v roku 2001 nevydala a nezaložila rodinu," dodala. Nájsť si muža, keď sa sama za muža roky vydávala, pre Husseinovú nebolo jednoduché. Nakoniec sa jej to ale podarilo. "Stále premýšľal nad tým, či som naozaj žena. Trvalo mu dva roky, kým sa ku mne priblížil," povedala.

Husseinová si vybudovala úspešnú kariéru a teraz má vlastnú banícku firmu a zamestnáva 70 ľudí, vrátane troch žien, ktoré však nepracujú ako baníci, ale kuchárky. Aj keď v baníckom priemysle podľa Husseinovej pôsobí viac žien, než keď začínala ona, len veľmi málo z nich pracuje v baniach. "Niektoré ženy omývajú drahokamy, iné sú obchodníčky, niektoré varia... Je ťažké ženy presvedčiť, aby robili to, čo som robila ja."

Jej úspech pomohol zaplatiť jej 30 neteriam, synovcom a vnúčatám školné. Napriek tomu by vraj ale svoju dcéru nenabádala, aby sa vydala na rovnakú životnú cestu. "Som pyšná na to, čo som dokázala. Zbohatla som, ale bolo to pre mňa ťažké," hovorí Husseinová. "Chcem zabezpečiť, aby moja dcéra vyštudovala a mohla žiť inak, než som žila ja," uzavrela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu