Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO V aukcii predali diamant za obrovskú sumu: Toto sa nikdy predtým nestalo!

Peace Diamond
Peace Diamond (Zdroj: YouTube/africanews)

NEW YORK - Jeden z najväčších známych nespracovaných diamantov na svete sa v pondelok v New Yorku vydražil za 6,5 ​​milióna dolárov (cca 5,5 milióna eur). Podľa agentúry Reuters ho kúpil britský klenotník Laurence Graff a peniaze z jeho predaja sa vrátia vláde a obyvateľom západoafrickej Sierre Leone, kde bol diamant nájdený.

Žena nedokázala predať unikátny obraz: Urobila zásadnú vec, FOTO v článku

Peniaze z predaja 709-karátového drahého kameňa Peace Diamond (Diamant mieru), ktorý je vajcovitého tvaru, pôjdu na rozvojové projekty. "Sto percent hodnoty tohto diamantu z aukčného predaja získa vláda a ľud Sierra Leone. To sa nikdy predtým nestalo," povedal Martin Rapaport, šéf americkej siete Rapaport Group, ktorá patrí k popredným distribútorom drahých kameňov a ktorá dražbu organizovala.

Drahokam v marci našiel pastor v oblasti Kono na východe Sierre Leone. Duchovný ho odovzdal vláde, aby ho predala. Podarilo sa jej to až na druhýkrát, pretože pri prvej dražbe v máji vo Freetowne, hlavnom meste krajiny, sa odmietla najvyššia ponuka 7,8 milióna dolárov. Tentoraz sa nakoniec uspokojila aj s nižšou sumou.

Pred pondelkovou aukciou bol diamant ukázaný zhruba 70 potenciálnym kupcom a bolo podaných sedem ponúk. "Ukazovali sme diamant všade. Robili sme, čo sme mohli a toto je najlepšia cena, akú dnes na trhu môžeme dosiahnuť," povedal Rapaport.

Kameň je podľa Rapaport Group 14. najväčším zaznamenaným surovým diamantom na svete a 3. najväčším nájdeným v Sierra Leone.

OSN zrušila zákaz vývozu diamantov zo zeme v roku 2003, hoci je naďalej časté ich pašovanie. Diamanty prispeli tiež k desaťročnej občianskej vojne, ktorá v Sierra Leone trvala do roku 2002. Povstalci nútili civilistov k ťažbe diamantov a za utŕžené peniaze nakupovali zbrane. Preto sa hovorilo o "krvavých diamantoch".

Za 53 miliónov dolárov tento rok v septembri predala kanadská spoločnosť Lucar Diamond najväčší nespracovaný diamant na svete. Kameň s názvom Lesedi La Rona (Naše svetlo), ktorý váži 1109 karátov, si zo súkromnej kúpy odnieslo tiež luxusné britské klenotníctvo Graff Diamonds.

Najdrahším vydraženým vybrúseným drahokamom na svete sa tento rok v apríli stal ružový diamant Pink Star (59,6 karátu), za ktorý nový majiteľ zaplatil v prepočte 66,8 milióna eur.

Viac o téme: PredajDražbaDiamantSierra Leone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu