Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Evereste zahynul legendárny horolezec, smúti aj Slovák: Osudová chyba pri zdolávaní rekordu

Ueli Steck Zobraziť galériu (9)
Ueli Steck (Zdroj: Facebook/Ueli Steck)

KÁTHMÁNDÚ – Cez víkend svet obletela smutná správa. V Himalájach v nedeľu zahynul jeden z posledných mohykánov rekordného horolezectva, Ueli Steck, ktorého v kuloároch prezývali „švajčiarska mašina“. Smrť Stecka bola obrovským sklamaním aj pre slovenského horolezca Vlada Štrbu, ktorý dostal povolenie na jeden z najnebezpečnejších výstupov na planéte spolu s ním.

Skúsený švajčiarsky horolezec Ueli Steck zomrel v Nepále pri príprave na výstup na Mount Everest, hovoria správy z médií. Steck nešťastne zahynul pri páde na himalájskej hore Nupce, ktorá sa nachádza asi dva kilometre od najvyššej hory sveta.

Horolezec Peter Hámor: Na Slovensku nás ľudia považujú za bláznov

Telo štyridsaťročného horolezca bolo prepravené do Lukly, kde sa nachádza jediné letisko v oblasti. Steck patril k najslávnejším horolezcom svojej generácie, uviedla agentúra AP. V základnom tábore na Nupce sa pripravoval na výstup na Mount Everest a susednú osemtisícovku Lhoce.

Na Evereste zahynul legendárny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Ueli Steck)

Prvá obeť sezóny

Paradoxne, Steck sa stal podľa nepálskych úradov prvou obeťou súčasnej horolezeckej sezóny, ktorá trvá od marca do mája. Horolezec sa spoliehal na rýchlu aklimatizáciu, po ktorej plánoval zdolať náročný výstup na Mount Everest, na ktorý vyšiel už v roku 2012 bez kyslíkovej masky. Preslávil sa však tým, že sa mu v roku 2015 podarilo vystúpiť na 82 alpských vrcholov prevyšujúcich 4-tisíc metrov za rekordných 62 dní, čo ešte nikto pred ním nedokázal.

Na Evereste zahynul legendárny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Suhajda Szilárd)

Pred Steckom skladali klobúk mnohí známi horolezci z celého sveta. V roku 2012 takmer tragicky zahynul pri výstupe na Annapurnu. Osemtisícovú kráľovnú však pokoril v roku 2013, keď na ňu sám a bez istenia vyliezol južnou stenou, čím si vyslúžil svetové prvenstvo a získal medzinárodné horolezecké ocenenie Zlatý cepín. Steck bol povestný aj tým, že na hory vystupoval nadpriemerne rýchlym tempom a na niektorých fotografiách sa v extrémnych nadmorských výškach objavil len v ľahkých športových topánkach.

Na Evereste zahynul legendárny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Suhajda Szilárd)

Telo slávneho horolezca našli šerpovia. Rekordér sa pravdepodobne nešťastne pošmykol na ľade a nedokázal zabrániť smrteľnému pádu. Podľa šerpov a známych bol Steck v najlepšej forme a veril si. V Nepále chcel pokoriť ďalší svetový rekord. Pre švajčiarske médiá sa o svojej poslednej expedícii, v rámci ktorej chcel vystúpiť na Everest a Lhoce v rekordnom čase, pred odchodom vyjadril, že „riziko je pomerne malé. Ide predovšetkým o fyzický projekt... Neúspechom by pre mňa bolo zomrieť a neprísť domov.“

Na Evereste zahynul legendárny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Suhajda Szilárd)

Hory si vzali legendu

Na smrť švajčiarskej legendy zareagovali viacerí horolezci. V základom tábore sa s horolezcom naposledy zhováral aj maďarský horolezec Suhajda Szilárd. Po šokujúcej udalosti na Facebook napísal: „Len lapám po vzduchu a plačem... Večer som sa na chvíľu zastavil a všimol som si, že v základnom tábore zostalo akési ticho. Poletoval sneh, štípal mráz a noc bola taká tma, že v nej zmizli aj okolité obrovské hory. Ako by sme boli na dne oceánu. Ticho pred búrkou. Vzduch sa ani len nepohol... Smutná správa, ktorá prišla dnes ráno, je ohromujúca a nepochopiteľná! Len pred pár dňami sme sa lúčili s Ueliom, boli sme posledný základný tábor, s ktorým sa rozlúčil pri svojom pochode smerom hore. Ako je mojím zvykom, pozval som ho na csabajku, ale ostali sme pri tom, že nabudúce. Načrtol, s vedomím, že sme už v trojici spali v tábore, aby sme spolu šli do južného sedla. Bolo by to určite zaujímavejšie, než sám, povedal.“ 

Podľa Szilárda bol Steck jednoduchý, skromný a sympatický človek, ale tak trochu „vlk samotár“. „Včera bol taký šťastný, len sa usmieval. A krátko predtým, ako zmizol medzi vežami ľadovca, potriasol si s nami ruku. Takto si na neho pamätám,“ dodal.

Na Evereste zahynul legendárny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Suhajda Szilárd)

Na Evereste zahynul legendárny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Suhajda Szilárd)

K smutnej udalosti sa na Facebooku vyjadril aj slovenský horolezec Vlado Štrba, ktorý plánoval vystúpiť na Everest Bonningtonovou cestou, resp. juhozápadnou cestou: „Čierny deň. Včera podvečer sme sa spolu bavili čo a ako - že podmienky vstupu do Hornbiana sú zlé - veľa vodného ľadu a že asi aj v Hardway to bude podobné. Ale že za pokus to vždy stojí. Stany v C2 sme mali vedľa seba. Ráno, že ideš na tréningový výstup na Nuptse a ja si idem postaviť do C3 na normálke stan na prípadný zostup.

Povolenie na výstup juhozápadnou stenou Everestu.
Zobraziť galériu (9)
Povolenie na výstup juhozápadnou stenou Everestu.

Zľava: Vlado Štrba so šerpom a Ueli Steckom v Namche Bazare.
Zobraziť galériu (9)
Zľava: Vlado Štrba so šerpom a Ueli Steckom v Namche Bazare.  (Zdroj: Facebook/Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016 + 2017)

Pod C3 sa od šerpou dozvedám info a som v šoku. Už nie si tu! Nicol, Tvoja manželka, ktorú si včera spomínal... budeš jej veľmi chýbať. Som rád, Ueli, že som mal tú česť ťa osobne spoznať a škoda, že toho viac nevyšlo... RIP.“

Viac o téme: Vlado ŠtrbaUeli Steck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu