Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Orlica žila s piatimi brokmi v tele

"Krídlo orlice sa uzdravuje," ukazuje ošetrovateľ Metod Macek.

ZÁZRIVÁ - Pytliaci sa nezastavia pred ničím. Svedčí o tom prípad postrelenej samičky orla kráľovs k é h o , ktor ú n a - šiel poľovník v Radvani nad Dunajom (okr. Komárno). Zraneného vtáka previezli do záchrannej a rehabilitačnej stanice v Zázrivej.

Štvorročnú samicu niekto zranil výstrelom z brokovej zbrane. V krídle mala štyri broky, jeden v stehne. Náboje našťastie poškodili kosti len mierne, žiadna sa nezlomila ani neroztrieštila.

V rehabilitačnej stanici v Zázrivej sa o orlicu ošetrovatelia starajú ako o malé dieťa. „Krídlo sa uzdravuje, takže v priebehu dvoch týždňov ju vypustíme do voľnej prírody. Ochrana dravcov na Slovensku podala na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,” povedal ošetrovateľ rehabilitačnej stanice v Zázrivej Metod Macek.

Spoločenská hodnota orla kráľovského je 130-tisíc korún. Orol kráľovský patrí medzi najviac ohrozené dravce Európy. Na Slovensku v súčasnosti hniezdi približne štyridsať párov, ochranári takmer celú populáciu intenzívne sledujú. Postrelená samička bola krúžkovaná v hniezde ako mláďa v roku 2003 v Považskom Inovci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu