Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrovský úspech archeológov: V Egypte objavili pozostatky novej pyramídy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Archeológovia v Egypte objavili pozostatky doposiaľ neznámej pyramídy postavenej počas 13. dynastie faraónov, ktorí Egyptu vládli pred asi 3700 rokmi. S odkazom na dnešné vyhlásenie egyptského ministerstva pamiatok o tom informovala agentúra AP.

Nález sa nachádza na sever od Lomenej pyramídy faraóna Snofrua, ktorá leží v nekropole Dahšúru južne od Káhiry. Lomená pyramída, ktorá za svoj názov vďačí tomu, že sa jej steny asi v polovici výšky lámu do ostrejšieho uhla, je asi 4500 rokov stará. Podľa odborníkov je príkladom prvého pokusu o postavenie pyramídy s hladkými stenami. Správca nekropole Ádil tiež uviedol, že novoobjavené pozostatky pyramídy zahŕňajú vnútorné časti pyramídy, vrátane chodby.

Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy posilnia cestovný ruch. Od zvrhnutia niekdajšieho egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 bol egyptský turistický priemysel oslabený. Cestovný ruch pritom tvorí významnú časť egyptskej ekonomiky.

Kým v roku 2015 Egypt navštívilo 9,3 milióna turistov, v roku 2010 ich bolo 14,7 milióna. Egyptský minister cestovného ruchu však začiatkom mesiaca oznámil, že by sa počet návštevníkov Egypta mohol v blízkej dobe priblížiť k počtu turistov pred povstaním.

Viac o téme: PyramídaEgyptKáhira
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu