Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Všetko je nakoniec úplne inak: Mal to byť veľkolepý objav v Egypte, vedci sa zmýlili

Na snímke archeológovia zakrývajú hlavu obrovskej sochy, ktorá zrejme zobrazuje Psammetika I.
Na snímke archeológovia zakrývajú hlavu obrovskej sochy, ktorá zrejme zobrazuje Psammetika I. (Zdroj: TASR/AP/Amr Nabil)

KÁHIRA - Časť gigantickej starovekej sochy, ktorú pred dvoma týždňami objavili na jednom z chudobných predmestí egyptského hlavného mesta Káhira, nepatrí faraónovi Ramzesovi II., ako sa pôvodne predpokladalo, ale takmer s určitosťou inému vládcovi, Psammetikovi I., oznámili tamojšie úrady.

Odborníci sochu prisudzovali Ramzesovi II., ktorý vládol o 600 rokov skoršie, pretože jej nálezisko sa nachádzalo neďaleko chrámu zasvätenému práve jemu. Na fragmente tejto obrovskej skulptúry sa však neskôr našlo vyryté jedno z piatich mien Psammetika I., informovala v noci nadnes spravodajská stanica BBC.

"Ak sa potvrdí, že socha patrí tomuto kráľovi, pôjde o najväčšie zobrazenie svojho druhu z tzv. neskorého obdobia, aké bolo kedy objavené v Egypte," uviedol minister pre pamiatky Chálid Anání.

K spresneniu identity tejto pôvodne deväť metrov vysokej sochy došlo po jej prevoze z močaristého terénu okrajovej káhirskej štvrte Mataríja do Múzea egyptských starožitností v centre metropoly. Sochu objavil egyptsko-nemecký archeologický tím. Torzo bolo čiastočne zahĺbené v bahne a rozpadlo sa na viacero častí.

Samotné torzo vytesané z kremenca má hmotnosť tri tony a na jeho vyzdvihnutie z vrstvy bahna a podzemnej vody museli použiť buldozér. V ďalšej fáze sa počíta s vyzdvihnutím zvyšných častí sochy, ktorá by sa mala následne zreštaurovať. Psammetik I., panovník 26. dynastie, vládol v rokoch 664-610 pred naším letopočtom.

Viac o téme: SochaFaraónEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu