Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strach z veľkej ružovej škvrny: Varovanie pred znepokojujúcimi zmenami v atmosfére

(Zdroj: American Geophysical Union)

WASHINGTON - Vedci objavili ložisko otepľujúcej sa vody v Pacifiku, ktoré spôsobuje zvýšenie hladiny ozónu na celom západe Spojených štátov. Jeho obrovská rozloha v oceáne vedie k zvýšeným hladinám ozónu, ktoré môžu spôsobiť trvalé poškodenie pľúc.

Vedci sú vo vytržení: V oceáne našli nový tajomný kontinent, ktorý môže všetko zmeniť

Teplú oblasť identifikovali prvýkrát v Pacifiku v roku 2013. Podľa odborníkov na životné prostredie sa však odvtedy stále rozširuje a otepľuje. Nedávna štúdia ukázala, že otepľovanie vody vedie k zvýšeniu hladiny ozónu na západe USA, čo znamená zvýšenie pravdepodobnosti, že budú ľudia trpieť dýchavičnosťou, ale v hre je aj dlhodobé poškodenie pľúc.

V štúdii uskutočnenej na University of Washington Bothell sa zistilo, že škvrna zvýšila koncentráciu ozónu nad Washingtonom, Oregonom, na západe Utahu a severe Kalifornie. Profesor atmosférických vied a vedúci autor štúdie Dan Jaffe dodal, že kvôli prúdeniu vetrov najviac trpia práve Washington a Oregon.

Strach z veľkej ružovej
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: American Geophysical Union)

Výskum publikovaný v odbornom časopise Geophysical Research Letters dospel k záveru, že efekt tejto škvrny -  vyššie teploty, nízka oblačnosť a pokojnejší vzduch - vytvorili ideálne podmienky pre vznik ozónu.

Tento druh jedovatého plynu je neviditeľnou súčasťou smogu, ktorý vzniká, keď slnečné lúče reagujú so znečisťujúcimi látkami z automobilov a tovární.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu