Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedecký génius, ktorý zmenil dejiny: Raz sa ale fatálne zmýlil

Edison bol jeden z najväčších vynálezcov, akí kedy chodili po tejto zemi Zobraziť galériu (2)
Edison bol jeden z najväčších vynálezcov, akí kedy chodili po tejto zemi (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA - Pred 170 rokmi, 11. februára 1847, sa narodil priekopník elektrického veku, americký vynálezca Thomas Alva Edison. "Kúzelník z Menlo Parku", ako sa mu hovorilo, získal viac ako tisíc patentov, okrem iného na fonograf či žiarovku. Nie vždy bol prvý, kto s určitým nápadom prišiel, ale vďaka svojej húževnatosti a praktickému zameraniu dokázal premeniť v prakticky použiteľnú vec aj zdanlivo neperspektívne nápady druhých.

Prvé patenty rodáka z Ohia sa týkali vylepšenia telegrafného aparátu. Svetlo sveta uzrel telegraf, ktorý dokázal prijaté depše automaticky zaznamenať na papier, alebo systém umožňujúci prenášať po jednej linke viacero správ naraz. Vďaka svojej technickej invencii, ktorá sa snúbila s obchodným duchom, získal Edison kapitál, ktorý mu umožnil stať sa vlastným pánom. 

Edison predvádza práve vynájdenú žiarovku
Zobraziť galériu (2)
Edison predvádza práve vynájdenú žiarovku  (Zdroj: TASR/AP)

Laboratórium si zriadil v Menlo Parku v blízkosti New Yorku. Práve tu v roku 1877 objavil fonograf, teda prístroj schopný zhotovovať aj reprodukovať zvukový záznam. Dva roky po fonografe vyriešil Edison problém s mizivou životnosťou prvých žiaroviek, nad ktorým si ostatní vynálezcovia márne lámali hlavu. 

Edison drží v ruke alkalický akumulátor
Zobraziť galériu (2)
Edison drží v ruke alkalický akumulátor  (Zdroj: TASR/AP)

Napriek povesti vedeckého génia sa ale Edison fatálne zmýlil, keď stavil na jednosmerný prúd, ktorý považoval za bezpečnejší a perspektívnejší než prúd striedavý. Zomrel 18. októbra 1931 vo veku 84 rokov. 

Viac o téme: VynálezThomas alva edison
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu