Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Rusku ožívajú pohanské tradície: Vyvolávanie duchov a veštba budúcnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MOSKVA - "Konská hlava značí muža," hovorí Jekaterina Kostrikinová sledujúca teplý vosk, ako tuhne v pohári studenej vody. V jej moskovskom byte sa niekoľko kamarátok snaží spoznať svoju budúcnosť za pomoci pohanských tradícií, píše agentúra AFP.

Ak máte na dlani písmeno M, ste výnimoční: Pozrite na ruku a čítajte, čo to znamená

Za svitu sviečok ženy uprene hľadia na kúsok rozpusteného vosku, ktorý im má napovedať, čo počas roka nastane v ich milostnom či profesionálnom živote. Nakoniec pália guľu papiera a pozorne pozorujú tieň, ktorý vrhá na stenu a ktorý im má odhaliť ďalšie tajomstvo.

Tieto veštecké obrady, ktoré sa v Rusku hojne prevádzkujú medzi Vianocami a sviatkom Troch kráľov, pripomínajú tradície dávnych slovanských pohanských národov, ktoré nevymizli ani s príchodom kresťanstva do krajiny v roku 988.

"Súdime, že v tejto dobe sme oslobodení od našich záväzkov voči cirkvi, pretože Kristus bol pokrstený až 19. januára, a medzi Vianocami a sviatkom Troch kráľov je svet ešte pod vplyvom pohanstva a my môžeme vyvolávať duchov," vysvetľuje Jekaterina Kostrikinová, ktorá je inak pravoslávneho vyznania.

Sviečka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikimedia, J. Samuel Burner)

"Preto to je najlepší čas na to, aby sme poznali svoju budúcnosť," usudzuje táto architektka a scénografka, ktorá pracovala pre niekoľko moskovských divadiel. Chystá sa práve rozpustiť vosk v striebornej lyžičke za asistencie svojej priateľky Ljubov Soldatikovovej.

Povinnou podmienkou pre tieto rituály z dávnych čias je to, že nikto nesmie mať na sebe kovové predmety, ako sú prstene alebo náušnice, ani opasok, aby telo malo úplnú slobodu.

Rovnako sa bežne pripravujú koláče, do ktorých sa dáva minca, zrnká čierneho korenia alebo prsteň. Tí, ktorí to po rozkrojení dostanú, majú byť po celý rok bez finančných problémov, majú prežiť rok bohatý na zaujímavé udalosti alebo ich čaká sobáš. "Tak ma čaká zaujímavý rok!" usmieva sa Ljubov Soldatikovová, keď objavila vo svojom diele koláča zrnká čierneho korenia.

Zapálené sviečky a lampy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Natália Špakovská, tridsaťdeväťročná masérka z prestížneho salónu v Moskve, sa zveruje, že od školských rokov zbožňuje obľúbenú tradíciu slobodných žien, ktorá spočíva v tom, že sa žena v predvečer sviatku Troch kráľov spýta prvého chodca, ktorého stretne na ulici, na jeho krstné meno. To potom má byť aj meno jej budúceho muža.

"Raz bola jedna moja spolužiačka veľmi otrávená, pretože sa meno opýtaného chodca zhodovalo s menom najškaredšieho chlapca z triedy," spomína. "O niekoľko rokov neskôr však stretla svojho budúceho manžela a ten mal tiež toto meno," uisťuje.

"Ľudia nebývajú vždy spokojní s tým, čo sa dozvedia o svojej budúcnosti. Ale všetko závisí na tom, ako k tomu pristupujete, aký je stav vašej duše," hovorí Jekaterina Kostrikinová. "Keď máte chmáry, vidíte všade len negatívne znamenia. Keď sa celá naša duša otvára šťastiu, nedajú na seba pozitívne zmeny čakať," uisťuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu