Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prekvapivé zistenie v knihe z roku 1898: Prorocké slová z nej mohli zachrániť život 1500 ľudí

Autorov opis tragédie je až hororovo presný. Zobraziť galériu (3)
Autorov opis tragédie je až hororovo presný. (Zdroj: Youtube/Iliya Sorokin)

NEW YORK - Jedna z najväčších námorných tragédií 20. storočia sa stala námetom niekoľkých románov, filmov či divadelných inscenácií. Málokto však vie, že Morgan Robertson ešte v roku 1898 napísal knihu, ktorá potopenie Titanicu predpovedala.

Titanic sa potopil v roku 1912 a stiahol so sebou pod hladinu okolo 1 500 ľudských životov. O to strašidelnejšie je zistenie, že spisovateľ Morgan Robertson napísal v roku 1898 novelu, v ktorej líčil príbeh potopenia parníka a jej názov až skľučujúco odkazuje na Titanic. Novelu nazval Vrak Titanu. Jeho fiktívna loď sa rovnako ako Titanic potopila po náraze do ľadovca.

Prekvapivé zistenie v knihe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Iliya Sorokin)

Zarážajúce je, že Titan delili od kultovej lode len dve písmenká. Nielen skutočná, ale aj knižná tragédia sa odohrala počas aprílovej noci a vraky oboch lodí skončili asi 400 námorných míľ od Newfoundlandu. Obe mali nedostatok záchranných člnov, ktorých počet dokázal sotva pokryť polovicu posádky lode.

Prekvapivé zistenie v knihe
Zobraziť galériu (3)

Keď si ľudia o 14 rokov neskôr spojili potopenie Titanicu s knihou Morgana Robertsona, začali ho obviňovať z veštenia. Spisovateľ sa však obhajoval, že novelu napísal iba na základe svojich znalostí o stavbách lodí a námorných postupoch. Napriek tomu, že autor svojou víziou predpovedal tragédiu, trval na tom, že podobnosti boli čisto náhodné, uviedol The Sun.

Viac o téme: KnihaTitanicMorgan Robertson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu