Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tínedžerke (16) operovali slepé črevo, zrazu zostali chirurgovia v šoku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TOKIO - Lekári v Japonsku zostali ohromení po tom, ako vo vaječníkoch šestnásťročnej dievčiny našli miniatúrny mozog. Prípad v takomto rozsahu bol v oblasti medicíny zaznamenaný zrejme po prvýkrát.

Chirurgovia na tumor narazili náhodou počas operácie, keď pacientke odstraňovali slepé črevo. Ešte väčší šok prišiel po tom, ako začali pracovať na samotnom nádore. V jeho vnútri totiž objavili malý zhluk vysoko organizovaného nervového tkaniva, veľkého asi tri centimetre, ktorý pripomínal mozoček - oblasť v mozgu, ktorá koordinuje motoriku a rovnováhu. 

Tínedžerke (16) operovali slepé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nezhubné nádory vaječníkov, ktoré obsahujú iné typy fyziologických tkanív, sa nazývajú teratómy a sú celkom bežné. Zvyčajne ich tvoria len vlasy, svaly alebo tuk. Viackrát sa už ale stalo, že obsahovali aj miniatúrne štruktúry, ktoré pripomínali niektoré časti tela. Vtedy sa volajú homunkuly (z latinčiny človiečik, pozn. red.). Len málokedy teratómy obsahujú mozgové bunky, ale v rozsahu, ako je tento, sa tak ešte doteraz podľa všetkého nestalo. 

FOTO Nádory po celom tele spravili zo ženy netvora: Je z nej vyvrheľ

O prípade informoval časopis Neuropatológia. "Kôru mozočku tvorili tri veľmi dobre sformované vrstvy. Dendrity (vlákna spájajúce neuróny, pozn. red.) sa už tiež začali formovať," objasnili lekári v odbornom článku. Vedľa mozočka sa taktiež nachádzal trs tkaniva centrálneho nervového systému pripomínajúci mozgový kmeň, ktorý za normálnych okolností spája mozog a miechu. Pacientke tumor odstránili, zotavuje sa dobre. 

Viac o téme: Japonsko NádorTumorVaječníky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu