Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výskum klimatických zmien prináša desivú prognózu: Z ľudí by sa mohli stať trpaslíci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Pred 54 miliónmi rokov sa klíma na Zemi dramaticky zmenila. Globálne oteplenie prinútilo dinosaury, aby sa prispôsobili novým teplotným podmienkam. Vedci teraz špekulujú, čo by sa o stovky rokov neskôr mohlo udiať s ľudským druhom, keby čelilo podobnému scenáru.

Výskumníci z USA upozornili na adaptáciu, ktorá pred 54 miliónmi rokov „zmenšila“ dinosaury v dôsledku globálneho oteplenia. Niečo podobné by sa mohlo stať aj s ľudstvom, uvažujú niektorí z nich. Po tom, ako v minulosti na Zemi nastalo drastické zvýšenie teploty, sa museli niektoré druhy cicavcov vyrovnať s nedostatkom potravy.

Úchvatné VIDEO z ľadového ostrova: Dovolenka Slovákov sa zmenila na boj o záchranu planéty

Podľa vedcov  prinútilo globálne otepľovanie cicavce k eliminácii veľkosti dvakrát v histórii planéty. Profesor Philip Gingerich z Michiganskej univerzity si podľa MailOnline myslí, že ľudstvo môže čakať podobný údel. Ak sa však budeme nachádzať dostatočne vysoko v potravinovom reťazci, zmeny môžu byť nepatrnejšie. „Trpasličí vzrast“ sa totiž viac dotýkal bylinožravcov ako mäsožravcov.

Výskum klimatických zmien prináša
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zachrániť nás môže inteligencia

Hlavná autorka vedeckej štúdie, Abigail Carroll, však namieta, že globálne otepľovanie sa výšky človeka nedotkne, pretože máme kontrolu nad životným prostredím. Dokážeme si vytvoriť úkryt, v ktorom je nižšia teplota, používame klimatizáciu, keď je nám horúco, alebo sa jednoducho odsťahujeme na chladnejšie miesta.

Výskumníkom je už dlho známe, že niektoré cicavce ako primáty, kone a jelene, zvyknú byť v období vyšších teplôt vzrastovo nižšie. Nie je vylúčené, že klimatické zmeny v budúcnosti prinútia viaceré druhy zvierat k znižovaniu objemu veľkosti, ak bude trend globálneho otepľovania pokračovať. Štúdiu vedci publikovali v odbornom magazíne Sience Advances.

Viac o téme: TrpaslíkGlobálne otepľovanieKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu