Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Stromový muž sa uzdravuje: Operovali mu niekoľkokilové bradavice

Abul Badžandar Zobraziť galériu (3)
Abul Badžandar (Zdroj: profimedia.sk)

DHÁKA - Bangladéšan, ktorého ruky donedávna vyzerali ako strom, sa uzdravuje a po sérii náročných operácií a roku strávenom v nemocnici je takmer pripravený vrátiť sa domov. Uviedla to agentúra AFP.

Dvadsaťšesťročný Abul Badžandar trpí zriedkavým ochorením kože, kvôli ktorému mu na rukách a nohách vyrástli niekoľkokilogramové bradavice. Tie mu lekári v priebehu roka postupne odstraňovali. Na novej videonahrávke agentúry AFP má Badžandar pravú ruku ešte v obväze, ľavú ruku je vidieť. Bradavice sú odstránené a je zrejmé, že pacient dokáže pohybovať aj prstami.
 
Stromový muž sa uzdravuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)
 
Choroba zvaná epidermodysplasia verruciformis, alebo tiež Lewandowskyho-Lutzov syndróm, je veľmi zriedkavé neliečiteľné ochorenie. Ľudská koža sa pri ňom podobá kôre stromov, preto sa týmto ľuďom hovorí stromoví ľudia. Príčina môže byť dedičná, postihuje aj ľudí s výrazne oslabenou imunitou.
 
Badžandar pochádza z chudobnej rodiny, ktorá nemala na skorší lekársky zákrok. Preto dosiahlo jeho ochorenie také rozmery. Celkovo jeho obrovské bradavice, pripomínajúce kôru stromov, vážili asi päť kilogramov. Koncom minulého roka sa o chorom mladíkovi dozvedel novinár z agentúry AFP, ktorý o prípade napísal. Vďaka tomu neskôr bangladéšska vláda ponúkla mužovi, že mu operáciu zaplatí.
 
Stromový muž sa uzdravuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)
 
Takže začiatkom roka nastúpil do univerzitnej nemocnice v bangladéšskej metropole Dháke. Ako sa bude Badžandarova choroba vyvíjať ďalej, lekári nedokážu odhadnúť. "Tieto operácie sú len dočasným riešením. Keďže nepoznáme presnú príčinu choroby, nemôžeme ho definitívne vyliečiť. Ale dúfame, že nabudúce budeme môcť odstrániť jeho bradavice skôr, ako dorastú tak obrích rozmerov," uviedol už skôr lekár Samanta Lal Sen.
Viac o téme: Stromový mužBangladéšAbul Badžandar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu