Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kuba ponúkla kuriózne vyrovnanie dlhu, Česku chce platiť rumom: Slovensko dostane niečo iné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

HAVANA/PRAHA - Kuba prišla s naozaj netradičným návrhom. Českej republike dlží miliardy korún, ale plateniu vo forme peňazí by sa najradšej vyhla. Krajina preto ponúkla platiť dlh v naturáliách. Nad ponukou Kuby sa pozastavuje celý svet.

Ako píše český portál Idnes.cz, Kuba má voči Českej republike asi 7-miliardový dlh z obdobia socializmu, ktorý nemá z čoho zaplatiť. Ministerstvu financií preto navrhla, či by dlh nemohla splatiť nejakou komoditou. Dlh by chcela Kuba splatiť rumom alebo liekmi, za čo sa dostala aj do pozornosti svetových médií.

Castrova smrť nie je koncom leninského sociálneho experimentu: Pokračuje aj na Slovensku

Kubánsky trstinový rum je na českom trhu pomerne málo známy a to aj napriek tomu, že ho podľa Českého štatistického úradu do Česka Kuba minulý rok vyviezla v náklade 892 ton v hodnote 53 miliónov českých korún.

Ďalšou alternatívou splatenia dlhu sú lieky. „O podobnom spôsobe úhrady rokujú aj Slováci. Podľa slovenských médií sa chystajú doviezť lieky na diabetickú nohu,“ uvádza portál. Problémom je však podľa českého ministerstva financií to, že lieky z Kuby zatiaľ nemajú európsku certifikáciu. Aspoň časť dlhu však Česi žiadajú vyplatiť v hotovosti.

Kuba ponúkla kuriózne vyrovnanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dlh má aj voči Slovensku

Topky zaujímalo, či sa Kuba pokúsila splácať rumom aj dlh voči Slovensku. „Kuba má dlh aj voči Slovenskej republike, je však rádovo nižší ako voči susednej Českej republike. Presnú výšku nie je možné zverejniť, pretože medzivládna dohoda podlieha režimu utajenia. Môžeme však povedať, že v rámci vyrovnania tohto dlhu určite nepôjde o komodity, akými sú rum alebo cigary,“ odpovedalo Ministerstvo financií SR s dodatkom, že sa v rámci minuloročných rokovaní o urovnaní dlhu hovorilo o viacerých možnostiach. Jednou je hotovostné plnenie, ďalšou možnosť študijných pobytov slovenských študentov na Kube, ale napríklad aj dovoz liekov, či iného zdravotníckeho materiálu na Slovensko.

Kuba ponúkla kuriózne vyrovnanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: AlkoholDlhRumKuba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu