Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál s Kinder vajíčkami: Hračky v nich vyrábajú rumunské deti, plat je na zaplakanie

Jurjovci celé dni trávia nad vajíčkami Zobraziť galériu (3)
Jurjovci celé dni trávia nad vajíčkami (Zdroj: youtube/the sun)

LONDÝN - Už šesťročné deti patria k novodobým otrokom, ktorí vyrábajú hračky ukryté vo vajíčkach Kinder. S týmto odhalením prišiel britský denník The Sun, ktorý sa rozprával s viacerými Rumunmi zapletenými do údajného obchodovania s ľuďmi.

Žijú v mizerných podmienkach a tlačia sa v malej izbe a popritom vyrábajú hračky, ktoré milujú deti na celom svete. Drú trinásť hodín denne, pričom ich hodinová mzda v prepočte nedosahuje viac ako 22 pencí (0,25 centa). Rumun Jurj (41), ktorého syn Patrick (11) a dcéra Hannah (6) vyrábajú hračky do Kinder vajíčok, tvrdí, že je to "otrocká práca". 

Škandál s Kinder vajíčkami:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/the sun)

Zdroj z prostredia firmy Ferrero spA, pod ktorú značka Kinder spadá, uviedol, že keby jeho predstavitelia vedeli, čo sa deje v Rumunsku, dostali by infarkt. "Ľudia, ktorí si kupujú Kinder vajíčky, určite očakávajú, že sú vyrábané v kontrolovaných podmienkach. Hračky ale vyrábajú deti v otrasných podmienkach, ktoré ani zďaleka nespĺňajú ani tie najbenevolentnejšie normy."

Plagiátorstvo medzi celebritami: Neuveríte, kto všetko sa zviezol na práci iných

Timea v rozhovore pre denník The Sun prezradila, že im platia 20 lei (zhruba 4,50 eura) za každých tisíc dokončených vajíčok, ktoré potom odovzdávajú továrni v meste Carei neďaleko hraníc s Maďarskom. "Viem, že ten plat je mizerný, ale nemáme na výber. Potrebujeme peniaze na to, aby sme sa najedli," hovorí zúfalá žena. 

Škandál s Kinder vajíčkami:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/the sun)

Rodinu tovarom potrebným na výrobu vajíčok zásobuje spoločnosť Prolegis, subdodávateľ pre Romexa SA. Keď sa redaktori pokúšali porozprávať s pracovníkom firmy, ten utiekol a zamkol dvere od továrne. O hodinu neskôr prišiel do Jurjovho domu taxík, z neho vystúpil neznámy človek, ktorý zobral všetky nedokončené vajíčka so slovami: "Vaša práca skončila."

Hračky do vajíčok vyrába aj Felicia Indreová (49), ktorá za plnú tašku dostáva v prepočte 3,12 eura. Po dvoch rokoch otrockej práce sú jej ruky pokryté mozolmi. "Niekedy sa z toho idem zblázniť. Často sa mi o tých hračkách už aj sníva," hovorí. 

Škandál s Kinder vajíčkami:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/the sun)

Oblastný manažér Romexy, Daniel Muresan, tvrdí, že netušil o tom, že práca je vykonávaná externými subjektami. Sľúbil, že nájde toho, kto je za situáciu zodpovedný a kontrakty s továrňami, ktoré sú do škandálu zapletené, budú ukončené. 

Prolegis zamestnáva 130 ľudí a vlani dosiahol obrat 737-tisíc eur. Riaditeľ továrne, Marcel Bront, poprel, že by pre nich chudobní Rumuni vyrábali hračky do Kinder vajíčok. "Jednotlivé diely nedávame nikomu mimo továrne. Musia pochádzať odinakadiaľ." Aj ostatné fabriky v okolí sa tvária, že o ničom nevedia. Odborníci navyše upozorňujú na riziko výroby hračiek v kontaminovanom prostredí. Tieto by potom mohli spôsobiť deťom hrajúcim sa s nimi otravu. 

Rumunskom otriasa prípad s drevárskou mafiou: Novodobé otrokárstvo, ľudí nemilosrdne mučili

Hovorca Ferrera v stanovisku uviedol, že firma zakázala zamestnávanie detí v továrňach a garantuje svojim zamestnancom minimálnu mzdu. V firmách Romexa a Prolegis vraj v máji vykonala prísny audit, ktorým obidva subjekty prešli. 

Viac o téme: FerreroRumunskoOtrocká prácaKinder vajíčko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu