Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Najstrašnejšia spoločná samovražda: Vodca sekty jedom v pralese otrávil 900 ľudí

Jonestown Zobraziť galériu (5)
Jonestown (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA/GUYANA - Vyše 900 mŕtvych členov sekty Svätyňa ľudu v Guyane sa považuje za najhoršiu kolektívnu samovraždu v moderných dejinách. Ľudí zmanipuloval Jim Jones, ktorý ich presvedčil, že spolu vytvoria zasľúbené kráľovstvo na zemi tým, že si vezmú zázračný elixír s kyanidom. Pred 38 rokmi, 18. novembra 1978, odišli za "lepším svetom".

Tajomná sekta spustila sériu masových samovrážd: Ľudí zniesli zo sveta pri odpornom rituáli

Zakladateľ Svätyne ľudu (resp. Chrámu ľudu) Jim Jones priviedol pred takmer štyrmi desaťročiami stovky svojich nasledovníkov k masovej samovražde v priestoroch ich poľnohospodárskej komúny v odľahlej časti juhoamerickej Guyany. Mnoho členov ochotne požilo nápoj s jedom, zatiaľ čo iní k tomu boli prinútení. Konečný počet obetí v Jonestowne sa v tento deň vyšplhal na 909; tretinu z nich tvorili deti, informoval portál history.com.

Jim Jones s chlapcom uhryznutým hadom.
Zobraziť galériu (5)
Jim Jones s chlapcom uhryznutým hadom.  (Zdroj: profimedia.sk)

Jim Jones bol charizmatický kňaz, ktorý založil Svätyňu ľudu ako kresťanskú sektu v Indianapolise v roku 1950. Kázal proti rasizmu a jeho zbor prilákal veľa Afroameričanov. V roku 1965 presťahoval skupinu do severnej Kalifornie a po roku 1971 sa usadil v San Franciscu. V 70-tych rokoch jeho cirkev obvinili médiá z finančných podvodov, fyzického týrania svojich členov a týrania detí. V reakcii na rastúci kritiku Jones povolal svoje zhromaždenie do Guyany, kde sľúbil, že vybudujú socialistickú utópiu. Komunita Jonestown, pomenovaná po svojom zakladateľovi, vznikla v roku 1974 a z 50 členov sa postupne rozrástla až na 900.

Darwinove ceny za najhlúpejšiu smrť: Títo ľudia nie sú normálni

Projekt sa však nestal rajom, ktorý vodca svojim ovečkám sľúbil. Členovia Svätyne ľudu pracovali dlhé dni na poliach a museli znášať tvrdé tresty. Zabavili im pasy, ich listy domov cenzurovali a museli sa zúčastňovať zdĺhavých nočných sedení. Paraonidný Jones, s podlomeným duševným zdravím a závislý na drogách, bol presvedčený, že vláda USA a ostatní sa ho snažia zničiť. Po stúpencoch preto žiadal, aby sa zúčastňovali na modelových samovražedných cvičeniach uprostred noci.

Komunita v Jonestowne
Zobraziť galériu (5)
Komunita v Jonestowne  (Zdroj: profimedia.sk)

V roku 1978 skupina bývalých členov chrámu a príbuzní súčasných členov presvedčili amerického kongresmana Lea Ryana, demokrata z Kalifornie, aby vycestoval do Jonestownu a preveril tamojšie pomery. Dňa 17. novembra 1978 sem dorazil so skupinou novinárov a ďalších pozorovateľov. Prvá návšteva dopadla dobre, ale druhý deň, keď sa Ryanova delegácia chystala odísť, niekoľko obyvateľov ich požiadalo o odvedenie z Guyany. Jones bol zo zbehnutia jeho nasledovníkov zúfalý a jeden z Jonesových pobočníkov napadol Ryana nožom. Kongresman sa dostal z incidentu bez zranenia, ale Jones potom nariadil Ryana a jeho spoločníkov prepadnúť a zabiť. Kongresman a štyri ďalší boli zavraždení po tom, čo nastúpili na palubu lietadla.

Rast populácie v Jonestowne
Zobraziť galériu (5)
Rast populácie v Jonestowne  (Zdroj: wikipedia/jonestown.sdsu.edu)

Po návrate do Jonestownu Jones prikázal všetkým, aby sa zhromaždili v hlavnom pavilóne a zaviazali sa k tomu, čo nazval "revolučný čin." Najmladší členovia Svätyne ľudu boli prví, ktorí zomreli, po tom, čo ich rodičia a zdravotné sestry použili injekčné striekačky na naliatie silnej zmesi kyanidu, sedatív a ovocnej šťavy v prášku do detských hrdiel. Dospelí sa potom zoradili, aby vypili elixír zmiešaný s jedom, zatiaľ čo ozbrojené stráže obklopili pavilón.

VIDEO Najstrašnejšia spoločná samovražda:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikipedia/jonestown.sdsu.edu)

Keď úradníci z Guyany dorazili do komunity na druhý deň, zistili, že je pokrytá stovkami tiel. Mnoho ľudí zahynulo vo vzájomnom objatí. Niekoľkým obyvateľom sa podarilo utiecť do džungle, zatiaľ čo najmenej niekoľko desiatok ďalších členov Svätyne ľudu vrátane niekoľkých Jonesových synov, prežilo, pretože boli v inej časti Guyany v tom čase.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Viac o téme: Samovražda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu