Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MAPA sveta, ako ste ho ešte nevideli: Takto by vyzeral, keby bol plochý

Mapa sveta po novom Zobraziť galériu (2)
Mapa sveta po novom (Zdroj: authagraph.com)

BRATISLAVA - Asi každý z nás približne vie, ako vyzerá mapa sveta. V strede Afrika, hore Arktída, dole zas biela Antarktída. Skúsme ju ale trochu sploštiť a hneď dostaneme mapu, kde jednotlivé krajiny zaujímajú úplne inú polohu.

Japonský umelec a architekt v jednom sa rozhodol, že vytvorí svetovú mapu pomocou origami. Rozdelil zemeguľu do 96 trojuholníkov, ktoré potom umiestnil na šesťsten, a následne sploštil do obdĺžnika. 

MAPA sveta, ako ste
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: authagraph.com)

Hoci výsledná mapa nie je dokonalá a dala by sa rozdeliť do ešte viac trojuholníkov, je nezvyčajne presná a dokonca vyhrala cenu Good Design Award za vynaliezavosť, informoval portál Authagraph.com, na ktorom bola mapa aj zverejnená. Austrália sa na nej napríklad posunula do stredu, Severná a Južná Amerika zase na východ a Európa naopak na západ. 

MAPA sveta, ako ste
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: authagraph.com)

"Túto obdĺžnikovú mapu som nazval AuthaGraph. Vytvoril som ju rovnomerným rozdelením guľovej plochy do obdĺžnikov, ktoré som potom previedol na šesťsten, pričom som dodržal rozmery jednotlivých regiónov, a nakoniec som to rozprestrel na obdĺžnik," vysvetlil proces vzniku mapy Hajime Narukawa. Mapa sa dá rozdeliť na viacero častí bez toho, aby vznikli nejaké nerovnosti. 

Viac o téme: Mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu