Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zubný kaz môže spôsobiť infarkt

Dôležitý je i výber zubnej kefky
Dôležitý je i výber zubnej kefky

Možno vám ani nenapadlo, že pokazený zub by mohol byť príčinou závažnejších zdravotných problémov. Vedecky je však dokázané, že áno. Okrem získanej cukrovky či chronického zápalu pľúc môže kaz spôsobiť i samotný infarkt. Jeho tvorbe možno predchádzať správnou ústnou hygienou. Lekári tvrdia, že školopovinné deti a väčšina dospelých má zuby v katastrofálnom stave.

Za kazy na našich zuboch a zápaly ďasien môže zubný povlak. Ten obsahuje baktérie a mikroorganizmy, ktoré sa môžu dostať do krvného obehu a spôsobujú napr. zužovanie ciev, ktoré sú príčinou infarktu. „Baktérie zodpovedné napr. aj za zubný kaz, nie sú v našich ústach prítomné pri narodení, usídlia sa tam až neskôr. Ovplyvniť môžeme iba ich množstvo, a to správnou ústnou hygienou,“ vysvetľuje MUDr. Pavol Andel.

Čo robíme zle?

Väčšina z nás si podvedome čistí predné zuby viac a zanedbáva plochy, ktoré nevidíme. Ak sa vám zubný kaz objaví po poslednom vyšetrení a ošetrení, niekde určite robíte chybu. A tá je práve tam, kde sa nový kaz objaví. „Nárast kazov ukazuje, že starostlivosti o zuby sa nevenuje dostatočná pozornosť a správnemu čisteniu sa treba naučiť od niekoho, kto to skutočne ovláda,“ dodáva Andel. Najlepším riešením je návšteva zubnej hygieničky.

Zubná kefka

Ponuka zubných kefiek na trhu je veľká. Mnohé z nich však nie sú správne adaptované na zuby. „Mala by byť hustá, s mäkkými štetinami a rovno zastrihnutá s malou hlavičkou. V prípade detskej kefky je hlavička ešte menšia,“ vysvetľuje Andel. A ani pri kúpe zubnej pasty si nelámte hlavu. Vedeli ste, že zubná pasta prináša len príjemnú chuť a vôňu? „Ak by ste si na opustenom ostrove umývali zuby len vodou, mali by ste ich pri správnom čistení zdravé i bez pasty,“ uzatvára Andel.

Správne čistenie

Mäkká zubná kefka je položená na zuby pod 45-stupňovým uhlom, polovica štetiniek na ďasnách, druhá polovica na povrchu zubov. Treba ju pomaly a hladko presúvať po rade zubov spredu dozadu, jemne pritlačiť a vykonávať krúživé pohyby.

Mýty o našich zuboch


1. Zuby si treba umývať 3x denne po 3 minúty
Nie je podstatné, ako dlho, ale ako dobre si zuby vyčistíte. Platí, že jedno dobré čistenie denne je lepšie ako tri zlé.

2. Zlé zuby máme v rodine
To je možné, ak si celá rodina čistí zuby nesprávne. Zubný kaz ani zápal ďasien však nie sú dedičné.

3. Ústna voda chráni tie miesta, kde sa kefka nedostane
Oplachovanie povrchu zubov môže len obmedziť rýchlosť rastu zubného povlaku, ale len dôkladné čistenie zaručuje dlhodobú ochranu.

4. Zlý dych pochádza zo žalúdka
Okrem cibule, cesnaku, tabaku a niektorých iných jedál pochádza zlý dych z baktérií povlaku, teda rozkladajúcich sa zvyškov potravy na zuboch.

Šanca pre školy

Občianske združenie Zdravé ďasná rozbehlo od mája až do decembra už druhý ročník osvetového projektu Dental alarm. Zapojiť sa doň môžu materské, základné aj stredné školy. Hodinová inštruktáž, počas ktorej deťom i dospelým špecialisti na zubnú hygienu ukážu, ako si správne čistiť zuby, získate zadarmo.
Viac informácií na www.dentalalarm.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu