Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Astronómovia v obavách: Skúmajú gigantický asteroid, ktorý by mohol vyhladiť ľudstvo na Zemi

Asteroid 2000 ET70 Zobraziť galériu (2)
Asteroid 2000 ET70 (Zdroj: vimeo/university of california)

WASHINGTON - Astronómovia skúmajú obrovský asteroid, ktorý by jedného dňa mohol zničiť populáciu na našej planéte. Je až hrozivo veľký, takže by bol schopný zrovnať celé mestá so Zemou. NASA ale tvrdí, že sa nemáme čoho báť.

Astronómovia nedávno objavili asteroid s označením 2000 ET70, ktorý je široký viac ako tri kilometre. Experti z viacerých amerických univerzít ho označili za "potenciálne nebezpečný". Veľa však o ňom zatiaľ nevedia, preto sa teraz s pomocou výkonných teleskopov snažia zistiť, do akej vzdialenosti k Zemi sa dostane. 

Astronómovia v obavách: Skúmajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: vimeo/university of california)

Asteroid takejto veľkosti by podľa vedcov mohol na Zemi spôsobiť hotovú katastrofu v podobe silných zemetrasení či vĺn cunami, čo by v konečnom dôsledku mohlo skončiť ako vyhubenie našej civilizácie. Sila prípadného nárazu by bola 20-tisíc krát väčšia než v prípade použitia nuklenárnej zbrane. 

Vesmírne teleso, ktoré svojím tvarom pripomína zovretú ľudskú päsť, sa už raz blízko Zeme dostalo, a to v roku 2012. Astronómovia sa ale obávajú, že by sa v nasledujúcich desaťročiach mohol vrátiť ešte v menšej vzdialenosti, či dokonca naraziť do modrej planéty. 

NASA berie hrozbu vážne, vysiela sondu: Tento asteroid môže do 200 rokov zasiahnuť Zem

Americký úrad pre letectvo a vesmír ale všetky obavy týkajúce sa prípadného vyhladenia ľudstva odmieta. "NASA nemá vedomosť o žiadnom asteroide alebo kométe, ktoré by boli na kolíznom kurze so Zemou, takže pravdepodobnosť nejakej veľkej zrážky je pomerne malá. Pokiaľ vieme, žiadny veľký objekt by nemal do Zeme naraziť nasledujúcich niekoľko storočí," uviedol hovorca NASA. Dodal, že detekcia asteroidov, ktoré by mohli predstavovať riziko pre Zem, a vývoj stratégií pre ich identifikovanie je prioritou úradu.  

Near-Earth Asteroid 2000 ET70 from Shantanu Naidu on Vimeo.

Viac o téme: VesmírAsteroidNasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu