Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Veľké ODHALENIE v prípade starej vraždy dievčatka (†9): Nájdené DNA patrí neonacistovi

Vražda Peggy doteraz nie je celkom objasnená Zobraziť galériu (2)
Vražda Peggy doteraz nie je celkom objasnená (Zdroj: facebook/mordfall peggy knobloch)

BAYREUTH - Prekvapivú možnú spojitosť medzi zosnulým neonacistom Uwe Böhnhardtom a prípadom 15 rokov nezvestnej Peggy Knoblochovej odhalili nemeckí kriminalisti. Na mieste nálezu pozostatkov dievčaťa objavili vyšetrovatelia aj stopy Böhnhardtovho DNA. Oznámila to tento týždeň polícia a prokuratúra.

Osud Knoblochovej je doposiaľ obostretý otáznikmi, za jej vraždu bol pôvodne odsúdený iný neskôr prepustený muž. Böhnhardt patril k pravicovým extrémistom podozrivým okrem iného z niekoľkých vrážd drobných podnikateľov tureckého pôvodu. Vtedy deväťročná Peggy z bavorského mestečka Lichtenberg sa stratila 7. mája 2001 na ceste zo školy. Najmä nemecká bulvárna tlač niekoľko týždňov vtedy živil pôvodné policajné podozrenie, že mohla byť zavlečená do prostredia údajnej detskej prostitúcie v západných Čechách. 

Veľké ODHALENIE v prípade
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: facebook/mordfall peggy knobloch)

Za vraždu školáčky, hoci sa jej telo v tom čase ešte nenašlo, bol v roku 2004 odsúdený na doživotný pobyt v psychiatrickej liečebni vtedy 26-ročný duševne chorý Ulvi Kulac. Súd mal preukázané, že v dvanástich prípadoch sexuálne zneužíval deti a na základe nepriamych dôkazov aj to, že zavraždil Peggy. O desať rokov neskôr bol ale muž po novonariadenom procese obvinenia zbavený a prepustený. 

Kostru Knoblochovej našiel istý hubár tento rok v júli v lese v spolkovej krajine Durínsko, asi 15 km od jej domova. Po preskúmaní biologických stôp sa prišlo na to, že zaistené DNA patrí Böhnhardtovi. Vyšetrovanie ale stojí ešte len na začiatku a nie je jasné, ako sa jeho DNA na miesto činu dostala a či nejako súvisí s vraždou. 

Böhnhardt patril k neonacistickej skupine Národnosocialistické podzemie (NSU). Tejto teroristickej bunke je pripisovaných desať vrážd, dva bombové útoky a pätnásť prípadov prepadnutí bánk. Böhnhardt so svojím komplicom Uwe Mundlosom spáchali v roku 2011 samovraždu, keď na ich stopu prišla polícia. Ich spolupáchateľka Beate Zschäpeová stojí teraz pred súdom. 

Viac o téme: NemeckoVraždaPeggy Knobloch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu