Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedcom sa podaril husársky kúsok: Najstarší biblický text vydal svoje tajomstvo z popola

Vedcom pomohla vyspelá technika. Zobraziť galériu (4)
Vedcom pomohla vyspelá technika. (Zdroj: B. Seales)

JERUZALEM - Americkým a izraelským vedcom sa podarilo vďaka technike počítačovej tomografie prečítať text z pergamenového zvitku, ktorý bol pred mnohými storočiami vystavený ohňu, takže ho pre jeho krehkosť nebolo možné rozvinúť. Dokázali tak prečítať biblický text, ktorý pochádza z 3. alebo 4. storočia a ktorý obsahuje pasáž z tretej knihy Starého zákona Levitikus.

Ďalší koniec sveta sa blíži: Apokalypsa má vypuknúť zatmením Slnka, dôkazom je Izrael!

Obhorený zvitok našli v klenutí synagógy starobylej židovskej komunity v blízkosti Mŕtveho mora už v roku 1970, ale zostal zvinutý. Poškodil ho požiar, pri ktorom bola synagóga niekedy okolo roku 600 zničená.

O úspechu odborníkov z Jeruzalema a univerzity v Kentucky informoval časopis Science Advances. "Nielenže sme dokázali rozoznať písmo, ale bolo aj čitateľné. Zaplesali sme," poznamenal William Seales, ktorý pracuje na katedre počítačovej vedy na univerzite v Kentucky.

Vedcom sa podaril husársky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: B. Seales)

Podľa Sealesa je zvitok najstarším nájdeným hebrejským textom patriacim k piatim prvým knihám biblie - Pentateuchu. Na 100 percent sa zhoduje s verziou knihy Levitikus používanou po stáročia, povedal Emmanuel Tov z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme.

Vedcom sa podľa BBC vôbec prvýkrát podarilo prečítať taký starý dokument bez fyzického roztvorenia. "Veľmi nás prekvapila kvalita tých snímok. Väčšina toho textu je rovnako čitateľná alebo skoro tak čitateľná ako zvitky od Mŕtveho mora, ktoré sa našli neporušené," povedal Michael Segal z Hebrejskej univerzity.

Vedcom sa podaril husársky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: B. Seales)

Doteraz najstarším dochovaným fragmentom biblického textu bol nález zvitku z 8. storočia.

Viac o téme: BibliaLevitikus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu