Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fascinujúci objav archeológov pri Mŕtvom mori: Judská púšť vydala ďalšie tajomstvo

Jaskynné nálezy. Zobraziť galériu (2)
Jaskynné nálezy. (Zdroj: Hebrejská univerzita)

JERUZALEM - Hebrejská univerzita v Jeruzaleme v stredu oznámila, že archeológovia objavili 12. známu jaskyňu, ktorá v minulosti ukrývala zvitky od Mŕtveho mora. Nálezy pochádzali z obdobia druhého chrámu, ktorý bol zničený roku 70.

Zverejnili FOTO unikátneho papyrusu. Jeruzalemské tajomstvo ulúpené z jaskyne

Jaskyňa sa nachádza pri severozápadnom pobreží Mŕtveho mora a hoci sa v nej nenašli žiadne texty, nálezy z nej naznačujú, že tam v minulosti boli uložené zvitky. V jaskyni sa našli úložné poháre, úlomky z obalového materiálu zvitkov a povrázok použitý na ich zaviazanie. Našli sa aj črepy z nádob, do ktorých sa ukladali olivy, datle a orechy. Podľa vyjadrenia univerzity boli zvitky z jaskyne odcudzené v 50. rokoch 20. storočia.

Jaskyňa je pomerne malá, meria 3,5 krát päť metrov a vedie do nej úzky vchod. Vnútrajšok bol vyložený rohožami z palmových listov a vetvičiek, ktoré používali ľudia ako matrace.

Nález jaskyne ukazuje, že by bol potrebný ďalší prieskum oblasti, aby sa zistilo, či sa v blízkosti nenachádzajú ďalšie jaskyne so zvitkami, povedal expert na zvitky Noam Mizrahi, ktorý sa na súčasnom projekte nepodieľal. "Je to ale významný a fascinujúci iobjav, ktorý dokazuje, že treba presadzovať prieskum jaskýň v judskej púšti," povedal.

Fascinujúci objav archeológov pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Hebrejská univerzita)

Dvetisícročné biblické zvitky od Mŕtveho mora ponúkajú pohľad na život a náboženstvo v starovekom Jeruzaleme či na zrodenie kresťanstva. Izraelské múzeum v Jeruzaleme ich sprístupnilo na internete.

V jaskyniach pri Mŕtvom mori sa našli v rokoch 1947 až 1956 Kumránske zvitky nazývané podľa miesta nálezu. Bol to jeden z najvýznamnejších archeologických objavov vôbec. Ide o staré náboženské texty spísané v aramejčine, hebrejčine a gréčtine. Súčasťou bol tiež vôbec najstarší známy Starý zákon. Najstarší zo zvitkov pochádza z 3. storočia pred naším letopočtom, najmladší z roku 70.

Viac o téme: JaskyňaObjavMŕtve moreZvitky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu