Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Klinika získala vzorky nepoškvrnených mozgov: Pochádzajú z pacientov psychiatrie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

DUFFEL - Psychiatrická klinika v Belgickom meste Duffel získala asi 3000 konzervovaných ľudských mozgov. Ide o kurióznu zbierku, ku ktorej sa dostali vďaka Veľkej Británii. Riaditeľ výskumu sa vyjadril, že ide o najväčšiu zbierku mozgov psychiatrických pacientov na svete.

O tejto správe informovala vo štvrtok agentúra AFP. Sú to mozgy zosnulých, ktoré počas 40 rokov zhromažďoval britský lekár v Londýne. Rozhodnutie ponúknuť túto zbierku zahraničným klinikám prišlo iba z jedného dôvodu. Nedostatok miesta pre uloženie. 
 
"Ide o najväčšiu zbierku mozgov psychiatrických pacientov, pokiaľ viem," uviedol riaditeľ výskumu kliniky v meste Duffel, Manuel Morrens. Podľa neho je v týchto časoch veľmi ťažké, až nemožné, zohnať vzorku tkanív zosnulých pacientov, vzhľadom k prísnym etickým normám. 
 
Morrensovi kolegovia budú vzorky skúmať spolu s lekárskou fakultou antverpskej univerzity. Zamerať sa chcú na choroby ako je depresia a schizofrénia. Výhoda, ktorú tieto vzorky majú, je, že nie sú dotknuté užívaním liekov, ktoré sa v dnešnom svete používajú, povedal Morrens. 
 
Doktor skúma krv, ktorú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)
Keďže tieto vzorky boli zbierané od roku 1951 sú takpovediac čisté. "Súčasný výskum je zvyčajne sťažený skutočnosťou, že mozgy, ktoré boli zosnulým pacientom odobraté, sú napadnuté liekmi. Teraz sme dostali šancu skúmať choroby v ich čistej forme," uviedol s nadšením Morrens. 
 
Zbierku vzoriek dal dohromady neuropatológ John Corsellis. Pôvodne tvorila okolo 8500 mozgov. Belgickí lekári si z nej vzali iba tkanivá pacientov, ktorí trpeli depresiou, či schizofréniou. 
Viac o téme: VýskumMozogLekáriVzorky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu