Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Majstrovi sveta diagnostikovali pokročilú rakovinu: Prestal jesť cukry, pridal tuky a porazil ju

Dave Bolton Zobraziť galériu (4)
Dave Bolton (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

MERSEYSIDE - Dave Bolton minulý rok dostal poriadnu ranu od života. Lekári mu našli nádor na mozgu, bez liečby mal tak tri mesiace, s ňou maximálne jeden rok. On sa ale nevzdal a svoj osud vzal do vlastných rúk. Rozhodol sa pre ketogenickú diétu. Odborníci tento krok odsúdili, no pravdou je, že po nej rakovina prakticky zmizla.

Dave je 35-ročný mladý muž, ktorý má krásnu rodinu s dvomi malými deťmi. Keď sa v júli minulého roka dozvedel o svojej diagnóze, rozhodol sa bojovať. Nedal na prognózy lekárov a spravil všetko pre to, aby sa z jeho detí nestali siroty. 
 
Bývalému policajtovi diagnostikovali nádor na mozgu, známy ako "Terminátor" pre svoju nízku šancu na prežitie. Dave sa rozhodol zmeniť svoj jedálny lístok. Prešiel na ketogenickú diétu, ktorá pozostáva z vysadenia sacharidov zo stravy, čiže cukrov, vrátane ovocia a zeleniny. Namiesto toho je treba zvýšiť príjem mäsa, mliečnych výrobkov a tukov. 
 
Majstrovi sveta diagnostikovali pokročilú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)
Niektorí ľudia tak ako Dave veria, že práve tento druh stravovania prestane nádor živiť. Lekári sa ale k veci stavajú úplne rozdielne. "Neexistuje žiadny dôkaz, že by alternatívna terapia zabrala. Mnoho ľudí verí, že to pomáha a tam nastáva problém," vyjadril sa onkológ profesor Karol Sikora. Podľa jeho názoru, ak niekto verí alternatívnej ceste, tak ju má pripojiť k tej medicínskej a nevynechávať liečbu. 
 
Dave Bolton je práve tento prípad. Skombinoval normálnu medicínsku liečbu spolu s tou alternatívnou. "Po vyslovení mojej diagnózy sa mi premietlo v hlave nespočetne veľa myšlienok. Napadlo mi, že už možno nikdy nebudem mať možnosť viesť moju dcéru za ruku a sledovať môjho syna ako rastie," povedal bývalý majster sveta v kickboxe. "Myslím si, že všetky aspekty ako diéta, môj postoj, doplnky a celý rad alternatívnych spôsobov liečby popri konvenčnej liečbe zvrátila moju rakovinu," dodal.
 
Majstrovi sveta diagnostikovali pokročilú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

Priebeh choroby a následnej liečby

Napriek tomu, že sa Dave o seba staral, bol zdravý a fit, v máji 2014 utrpel 15-minútový záchvat uprostred noci. Po prevoze do nemocnice objavili v jeho hlave nález vo frontálnom laloku mozgu. Podstúpil operáciu na neurológii v Liverpoole, kde mu odstránili z nálezu toľko, koľko bolo možné.
 
O rok neskôr v júli 2015, pravidelná kontrola odhalila nádor, ktorý sa vrátil. Tentokrát ale v podobe najagresívnejšieho nádoru mozgu, aký lekári poznajú. Podstúpil deväťhodinovú operáciu mozgu. Po ťažkej operácií ho čakalo šesť týždňov kombinovanej liečby. Rádioterapie striedali chemoterapie. Pred sebou mal dlhých šesť mesiacov intenzívnej liečby na Clatterbridge Cancer Centre v Birkenhead.
 
Po vyčerpaní nasadenej liečby sa v decembri roku 2015 rozhodol pre ketogenickú diétu. Zúčastnil sa ako jeden zo štyroch pacientov, ktorí podstúpili chemoterapiu, klinickej štúdie o účinkoch diéty. Diéta stojí hlavne na konzumácii mäsa, plnotučných výrobkov, orechov, hlávkového šalátu a paradajok. 
 
Dave tvrdí, že aj pravidelné cvičenie a udržiavanie pokoja mu pomohlo poraziť jeho diagnózu. Okrem liečby, diéty a cvičenia mu vraj pomáhajú aj iné prvky. Ako je kadidlový olej a myrha olej. "Neverím, že existuje jeden druh lieku, ktorý rakovinu zabije. Je pre to potrebné viacero doplnkov, hlavne pozitívny prístup a chuť žiť," hovorí Dave. "To je to, čo pomohlo mne, ale každý druh rakoviny je iný," dodáva. 
 
Majstrovi sveta diagnostikovali pokročilú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)
Pri poslednej kontrole bolo zistené, že nádor zmizol na rozdiel od niektorých buniek. Keď mu lekár oznámil túto správu, vyšiel von z ambulancie a začal kričať, plakal. Boli to slzy šťastia. Dave si uvedomuje, že nie je vyliečený na sto percent, ale verí, že bude žiť najmenej ďalších desať rokov. "Asi to bude šokovať niektorých ľudí, ale som vďačný za nájdený nádor. Môj pohľad na život sa vďaka nemu diametrálne zmenil k lepšiemu." 
 
Manžel a otec dvoch detí sa teraz omnoho viac venuje svojej rodine. Predtým jeho prioritou bolo naháňať sa za peniazmi, aby svojim deťom kúpil všetko, čo si želajú. Pritom chceli len jedno, aby s nimi bol viac doma. "Táto situácia ma naučila, že život nie je samozrejmosť."
 
Viac o téme: RakovinaDiétaNádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu