Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desať zázračných rád, ako byť šťastný: Takto sa zbavíte démona s názvom úzkosť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LONDÝN - Úzkostné myšlienky a stavy môžu premôcť kohokoľvek. Nezáleží na veku, na pohlaví, ani na tom, čo všetko máte. Stavy úzkosti rozdiely nerobia, vyberú si každého, kto im dá, čo i len malú príležitosť. Je treba robiť všetko pre to, aby sa človek nedostal do začarovaného kruhu psychickej nepohody.

Potláčať úzkostné myšlienky má zvyčajne iba jeden výsledok a to návrat neželaného stavu. Preto je dôležité snažiť sa žiť v tomto uponáhľanom svete aspoň troškou úcty k svojmu telu a svojej duši. Pár spôsobov, ako to zvládnuť existuje.

1. Upozornite na seba v prípade, ak máte pocit, že stav úzkosti sa už prihlásil o slovo. Či už to bude Váš priateľ alebo člen rodiny. Vždy je lepšie mať oporu pri riešení duševného zdravia pred Vašim praktickým lekárom,  ktorého sotva poznáte.

Oznámkujte svojho lekára
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: PR článok)

2. Treba byť aktívny. Nie nadarmo sa hovorí: "V zdravom tele, zdravý duch." Cvičenie je dobré nie len pre Vaše telo ale aj myseľ. Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, pomôže lepšie spať a dá Vám viac energie. Je tiež dokázané, že je rovnako účinné, ako antidepresíva pri liečbe miernej až stredne ťažkej depresii.

Pravidelný pohyb je jedným
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

3. Zdravé stravovanie a vyvážená strava je tiež krokom k zlepšeniu nálady. Netreba vynechávať čerstvé potraviny, ovocie a zeleninu. Povzbudzujúce prostriedky, ako cukor, kofeín a alkohol môžu pocity úzkosti a stresu zhoršiť a vy sa budete cítiť letargický. Taktiež je treba sa vyhýbať  potravinám s vysokým obsahom tukov a sacharidov. Tie majú tiež za následok apatiu a úzkosť.

Nezabúdajte na zeleninu vo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

4. Potrebné je si uvedomiť, aký je dôležitý pobyt na vzduchu a v prírode. Poznatky z University of Essex poukazujú nato, že čerstvý vzduch zlepšuje duševné zdravie, posilňuje sebavedomie, zlepšuje fyzické zdravie a znižuje sociálnu izoláciu.

Desať zázračných rád, ako
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

5. Spomaliť a vnímať. Činnosti, na ktoré netreba zabúdať. Pochopiť vlastné myšlienky a pocity, je veľmi dôležite. V bežnom živote si to len málokto uvedomuje. Žijeme v rýchlej dobe, naháňame sa za peniazmi, bohatstvom a uznaním. Všetko dobré a pekné nám uniká.  

6. Spánok, podceňovaný ale najdôležitejší druh odpočinku pre naše telo a myseľ. Nedostatok spánku negatívne narúša našu duševnú pohodu a kvalitu života. Všetky výdobytky dnešnej doby ako sú televízory, či mobilné telefóny stimulujú náš mozog, čo má za následok nekvalitný spánok. Priestor, kde sa rozhodneme odpočívať, by mal byť bez záťaže tejto elektroniky.

Spánok je pre celkové
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

7. Plánujte si veci dopredu. Ak už máte pocit problém s úzkostlivými stavmi, je potrebné si aspoň deň dopredu zostaviť plán alebo zoznam úloh a rozvíjať návyky, ktoré zvyšujú produktivitu.

8. Relaxačné a upokojujúce oleje, či vône, ktoré vytvárajú pokoj. Veľmi dobrou voľbou sú bazalka, aníz a harmanček. Znižujú napätie v tele a pomáhajú zvýšiť duševnú jasnosť.

9. Dýchanie. Robí to každý, no nikto si neuvedomuje väčšiu dôležitosť. Krátke, prudké nádychy poukazujú na stres a úzkosť. Vyhnite sa tomu. Je potrebné si uvedomovať každý výdych a nádych.

Správna technika dýchania je
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

10. Veľa ľudí rieši túto situáciu na internete. Dnešné fóra dovoľujú sa zveriť v úplnej anonymite. Urobte tak, pokiaľ máte problém porozprávať sa so svojimi blízkymi. Nie je však nič lepšie, ako osobný kontakt, kedy človek môže dať najavo všetky emócie. 

Viac o téme: OddychZdraviePohodaSpánokúzkosťPsychika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu