Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Do vojnovej Sýrie sa vracia polygamia: Bratranec sa ponúkol, že si ma vezme, súhlasila som

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Polroka po manželovej smrti zvolila Sýrčanka Maha riešenie, ku ktorému sa uchyľuje čoraz viac jej krajaniek - prijala ponuku stať sa druhou manželkou už ženatého muža. Tridsaťjedenročná žena má dve deti a sama sa o ne nedokáže postarať.

V sýrskej vojne prišli o život tisíce mužov, ďalšie tisícky sa rozhodli odísť do exilu. V Sýrii začalo pribúdať rozvodov a taktiež prípadov polygamie. Maha žila s rodinou v provincii Damask, ktorá bola dejiskom ťažkých bojov opozície s armádou. 

Do vojnovej Sýrie sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Keď môjho muža zastrelili, zostala som sama s deťmi a bolo to veľmi ťažké. Bratranec mi ponúkol, že si ma vezme za ženu a prijme do svojej domácnosti, kde už má ženu a deti. Bolo to ťažké rozhodovanie, pretože jeho manželka je moja kamarátka," hovorí. "Žien je u nás viac ako mužov. Ja a moji štyria kamaráti sme sa rozhodli vziať si ako druhú manželku ženy, ktorých muži boli zabití. Aby sme chránili ich povesť," dodal o desať rokov starší Muhammad, za ktorého sa Maha vydala. 

Do vojnovej Sýrie sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Konflikt pripravil o život 290-tisíc ľudí, z ktorých väčšina sú muži. Vojna rozbila rodiny a skúša pevnosť zväzkov v rastúcej biede a pribúdajúcej nezamestnanosti. Pred vojnou bola v Sýrii polygamia síce povolená, ale do praxe uvádzaná len zriedka. Podľa oficiálnych údajov bolo v roku 2010 v Damasku polygamných len päť percent manželstiev, vlani to už bola takmer tretina. 

"Mnohí muži sú po smrti, nezvestní, alebo emigrovali, takže žien je viac ako mužov a riešením, z pohľadu práva aj náboženstva, je polygamia," povedal šéf náboženských tribunálov, ktoré sa zaoberajú občianskym právom, Mahmúd Maaravi. 

Polygamia existovala v predislamovom období a schvaľuje ju aj islam. Povoľuje mužom oženiť sa až so štyrmi ženami pod podmienkou, že im zabezpečia rovnocenné postavenie. V niektorých arabských krajinách ale platia pre túto prax ďalšie obmedzenia. V Sýrii k nim patrili hranice vekového rozdielu medzi manželmi a takisto podmienka, že je muž schopný zaplatiť pre každú zo žien oddelený dom. V vojnovom období sa však náboženské úrady správajú pragmaticky a obmedzenia dané občianskym právom obchádzajú, čo zároveň rieši veľa problémov. 

Do vojnovej Sýrie sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V záujme prežitia si 44-ročná Sabah Halabíiová našla už ženatého muža, ktorý je od nej o 24 rokov starší. "Prvý muž na začiatku vojny v roku 2011 opustil mňa aj moje deti, keď prišiel o prácu v Sakbe. Rozviedla som sa a vzala si Mamduha, pretože chcem, aby deti mali lepší život," vysvetľuje Sabah, ktorá prišla prišla do justičného paláca v Damasku zaregistrovať svoj nový sobáš. Abú Adnan si zas vzal za druhú ženu svoju bývalú nájomníčku. "Nezvládala platiť nájomné, tak som sa rozhodol si ju zobrať za ženu. Je to lepšie než ju vyhodiť. Moja prvá žena s tým súhlasila, lebo sme nemohli mať deti. Dúfa, že budem mať konečne syna," povedal abú Adnan, ktorý v starom Damasku vlastní veľký dom. 

Viac o téme: VojnaSýriaPolygamia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu