Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Päť vecí, ktoré by sme nikdy nemali robiť s mobilom a napriek tomu ich robíme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Mobilné telefóny sú najdôležitejšími elektronickými zariadeniami v našich životoch. Preto by sme k ich používaniu mali pristupovať zodpovedne. Stačí, keď sa vyvarujete týchto piatich krokov a znížite možné riziká na minimum.

Mobily zmenili náš život. Ovplyvňujú to, čo robíme, navigujú nás na správny smer a koľkokrát môžu aj za rozpad našich vzťahov. Či už si to chceme priznať alebo nie, tvorí jednu z najdôležitejších súčastí našich životov, a preto by sme ich mali používať správne. Preto vám prinášame zoznam vecí, ktoré ľudia robia so svojimi telefónmi, no mali by s tým prestať. 
Päť vecí, ktoré by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nikdy neaktualizujete aplikácie ani softvér

Patríte tiež medzi ľudí, ktorí ignorujú upozornenia o aktualizáciách? Prestaňte s tým. Nielenže sa tým ochudobňujete o najnovšie verzie programov či hier, ale, čo je ešte dôležitejšie, ohrozujete tým vašu bezpečnosť. Zastaralé verzie aplikácií majú množstvo slabých miest, sú ľahšie napadnuteľné a tým pádom sú vaše mobily ľahšie prístupné hackerom. 

Využívate verejné wi-fi pripojenie

Verejné wi-fi siete môžete nájsť už prakticky všade. Obzvlášť ich oceníte, keď ste v zahraničí, aby ste sa vyhli drahému prenosu dát. Mali by ste s tým prestať. Informácie, ktoré prostredníctvom takejto siete zdieľate s celým svetom, sú totiž viditeľné pre toho, kto ich chce vidieť. Antivírusové spoločnosti radia, že je lepšie použiť VPN pripojenie (virtuálna súkromná sieť, pozn. red.). V prípade, že ju nemáte, buďte aspoň obozretní, aké stránky v rámci verejne dostupnej siete navštevujete. Na tie, ktoré od vás požadujú zadanie používateľského mena a hesla, radšej zabudnite. 

Päť vecí, ktoré by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zverejňujete svoju polohu

Užívatelia počas dovoleniek alebo výletov zvyknú prostredníctvom mobilných telefónov na sociálnych sieťach informovať o tom, kde sa práve nachádzajú. Priatelia tak vedia, v akej exotickej destinácie práve trávite čas. Tým pádom sa ale o tom môžu dozvedieť aj ľudia, ktorí majú nekalé úmysly. Ktorí vidia, že nie ste doma a majú príležitosť vás napríklad vykradnúť. Takže informovanie o svojej polohe si naozaj šetrite len na špeciálne príležitosti, nemusíte ju zverejňovať zakaždým, keď idete nakúpiť alebo sedíte v meste na káve. 

Päť vecí, ktoré by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Používate lacnú nabíjačku

Stalo sa to už nejednému z nás. Stratili sme nabíjačku, ktorú sme dostali spolu s kúpou telefónu a je nám ľúto dať viac peňazí za novú značkovú, tak si zaobstaráme nejakú lacnotu z Amazonu. Je to veľká chyba, kvôli ktorej poriadne riskujete buď zničenie telefónu alebo dokonca možnosť, že začne horieť. Technologický expert Ken Shirriff testoval nabíjačky rôznych značiek a zistil, že nabíjačky, ktorá bola lacnou napodobeninou tej od značky Apple, vykazovala najhoršie parametre z hľadiska kvality, stability a efektívnosti zo všetkých. V tomto prípade sa naozaj oplatí zainvestovať a vsadiť len na originál. 

Päť vecí, ktoré by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mobily si nečistíte

Svoje telefóny nosíme so sebou všade. Pomaly už aj na záchod a nie jeden muž si ho zabudol vo vrecku bermúd, keď sa išiel okúpať. Mobil tak ale vystavujete množstvu prípadných baktérií, ktoré sa z neho pri jeho používaní môžu preniesť na vás. Hovoríme tu o salmonele, žltačke či dokonca e.coli. Z toalety na ruky, z rúk na telefón, z telefónu opäť na ruky a možno až do úst. "Na záchod by ste si so sebou nikdy nemali brať mobil, pretože tým riskujete prenos vírusov a fekálnej kontaminácie," povedal Ron Cutler, profesor vedeckých štúdií na Queen Mary’s University London. 

Viac o téme: MobilTelefón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu