Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Novoobjavené denníky nacistického monštra Himmlera: Zápisy o jedle, zábave, smrti a vraždení

Heinrich Himmler Zobraziť galériu (3)
Heinrich Himmler (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ako architekt nacistického holokaustu, mal Heinrich Himmler na starosti hromadné vraždenie, ktoré si vyžiadalo okrem iného smrť šiestich miliónov Židov. Jeho denníky, ktoré boli iba nedávno objavené, však ukazujú, že viac ako masakre, ktoré nariaďoval v súlade s prianím svojho vodcu Adolfa Hitlera, ho niekedy zaujímalo, čo mal na obed.

Potomkovia TOP nacistov prehovorili: Rodinné väzby s monštrami im takto zničili životy

Po skončení vojny sa predpokladalo, že denníky šéfa SS a gestapa z rokov 1938, 1943 a 1944 boli navždy stratené. V skutočnosti padli do rúk sovietskej Červenej armády a sadal na ne prach v Centrálnom vojenskom archíve ministerstva obrany v Podolsku pri Moskve.

Súbor pod jediným slovom Dnewnik obsahuje viac ako 1000 strán zápisov. Odhaľujú, že medzi rokmi 1943 a 1945 sa Himmler oficiálne stretol so 1600 ľuďmi. Záznamy, ktoré pokrývajú značnú časť jeho života, sú však mimoriadne chladné. O návšteve koncentračného tábora Buchenwald v Nemecku si zapísal: "Občerstvenie v kaviarni v SS-kasíne."

Výskumníci z Nemeckého historického ústavu v Moskve sa prehŕňajú v denníkoch už od roku 2013. Riaditeľ, profesor Nikolaus Katzer, opísal zbierku ako mrazivý doklad značného historického významu. Vedec Dr. Matthias Uhl dodal, že Himmler bol beštia plná rozporov. Na jednej strane nemilosrdný muž, ktorý rozdával tresty smrti a plánoval holokaust, na druhej strane pre SS elitu, rodinu, priateľov a známych, starostlivý otec a manžel. "Archívne dokumenty sú kľúčom k plnému pochopeniu Himmlera a jeho krutostí," dodal.

Himmler bol známy svojou precitlivenosťou pri pohľade na krv, napriek tomu, že osobne vykonával kontrolu v nacistických táboroch smrti. V auguste 1941, kedy bol svedkom masového strieľania Židov pri Minsku, v dnešnom Bielorusku, takmer omdlel, keď mu mozog jednej z obetí postriekal plášť. Tešilo ho, že môže nariaďovať zverstvo za zverstvom, ak nemusel byť pri ňom osobne prítomný.

Novoobjavené denníky nacistického monštra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V roku 1944 si zaznamenal masáž od svojho osobného lekára... a následne rozhodnutie o zastrelení 10 Poliakov. V rovnaký deň sa zmieňuje o nových strážnych psoch v Osvienčime "schopných roztrhať každého okrem svojich psovodov".

V roku 1943 píše o tom, ako sa stal svedkom "efektivity" dieselových motorov vo vyhladzovacom tábore Sobibor v nacistami okupovanom Poľsku, kde usmrtili 400 ľudí novou technológiou na Himmlerovu počesť. Neskôr v ten istý deň si zaznamenáva, že sa bavil na bankete.

Himmler bol posadnutý astrológiou, árijskými mýtmi a legendami, na ktorých bola založená nacistická propaganda, a tiež sa venoval štúdiu zvláštnej diéty. Na začiatku roku 1943 odporučil Hitlerovi, aby esesáci bojujúci so šiestou nemeckou armádou pri Stalingrade dostávali sušené jedlo, tak ako to Džingischán robil so svojimi bojovníkmi.

Denníky sa tiež zmieňujú o Himmlerových obľúbených voľnočasových aktivitách, vrátane curlingu, sledovania filmov a pozorovania hviezd.

Novoobjavené denníky nacistického monštra
Zobraziť galériu (3)

V máji 1945 utiekol Himmler s falošnými dokladmi z Berlína, no neskôr padol v preoblečení za radového vojaka do zajatia spojeneckých síl v severnom Nemecku. Keď ho predviedli na výsluch, priznal svoju pravú identitu a následne prehryzol kapsulu kyanidu ukrytú v zube. Zomrel v priebehu niekoľkých minút vo veku 44 rokov.

"Nie som prekvapený, že Himmler bol schopný písať o svojom živote a zároveň v tom istom čase byť zodpovedný za Osvienčim a iné koncentračné tábory," uviedol preživší z Osvienčimu Leslie Kleinman (86), ktorý teraz žije v Essexe.

FOTO Temná história prvého Hitlerovho tábora v Poľsku: Experimenty s vražedným plynom na ľuďoch

Leslie, ktorého rodičia a sedem bratov a sestier bolo usmrtených v plynových komorách, povedal: "Všetci Himmlerovi esesáci zdieľali rovnakú schopnosť usmrtiť Židov bez toho, aby ich to rozrušilo. Ja som sa, samozrejme, nikdy nestretol s Himmlerom, ale všetci sme vedeli, že ten muž je zodpovedný za Osvienčim. Spomínam si, ako sa strážam páčilo to, čo robia, ako sme počuli krik a plač tých, ktorí zomierali. Celkom ich tešilo to, čo robia, a muselo to pochádzať od Himmlera. Nemali žiadne emócie," citoval portál mirror.co.uk.

Viac o téme: DenníkyHeinrich Himmler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu