Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Strašidelný rituál: Mužov si najímajú na sex, táto HIV pozitívna hyena spí s dievčatami za 6 eur

Eric Aniva Zobraziť galériu (2)
Eric Aniva (Zdroj: bbc)

NSANJE - V odľahlých južných oblastiach afrického štátu Malawi stále pretrváva rituál, pri ktorom majú dievčatá po dosiahnutí puberty sex so zaplateným mužom zvaným "hyena". Dedinská komunita to nevníma ako znásilnenie, ale formu očisty. Podľa reportéra BBC má však táto prax presne opačný potenciál, a to šírenie chorôb. Dôkazom toho je Eric Aniva, ktorý napriek tomu, že je HIV pozitívny, pravidelne spáva s maloletými.

V záhadnej jaskyni sa mali odohrávať strašidelné rituály: Ide naozaj o chrám tajomných kňazov?

Sexuálna očista, zahŕňajúca "hyeny", je bežnou praxou v južnom Malawi. Ženy sú povinné sa na nej podieľať pri rôznych príležitostiach, vrátane smrti manžela, alebo ak mali potrat. Mladé dievčaté sú posielané rodinami do "iniciačných táborov", kde sa učia, ako mať sex. Potom ich nútia spať s mužom počas troch dní po ich prvej perióde, aby vraj zabránili šíreniu infekcie.

Napriek tomu, že má ísť o očistu, rozhodne nie je venovaná pozornosť vyplývajúcim zdravotným problémom. Tradícia hovorí, že kondómy sú zakázané, pretože sa predpokladá, že "hyeny" nie sú nakazené vzhľadom k svojim dobrým mravom. Dievčatá tak podstupujú nielen riziko otehotnenia, ale aj prenosu pohlavných chorôb, najmä HIV, ktorým trpí jeden z 10 ľudí v Malawi.

Štyridsiatnik Eric z okresu Nsajne v rozhovore pre BBC vysvetlil, že sa živí ako "hyena" od roku 1985 a odvtedy spal so 104 ženami a dievčatami, pričom splodil päť detí, o ktorých vie. Väčšinou išlo o školopovinné žiačky.

"Niektoré dievčatá majú len 12 alebo 13 rokov, ale dávam prednosť starším. Všetky tieto dievčatá nachádzajú potešenie v tom, že ma majú ako svoju "hyenu". Sú na to vlastne hrdé a oznamujú ostatným ľuďom, že tento muž je skutočný muž, vie, ako potešiť ženu," uviedol Eric.

Strašidelný rituál: Mužov si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bbc)

Napriek tomu, že vraj už vykonáva menej očistných rituálov ako v minulosti, je príšerné čo i len pomyslieť, že Eric je HIV pozitívny. To však rodinám, ktoré ho prídu požiadať o služby, nevešia na nos. Je jedným z desiatich hyen v komunite a každá obec v okrese vraj nejakú má. Za každý akt im platia v prepočte 3,5 až 6 eur.

Aj keď sú vládni úradníci proti tejto tradícii, neexistujú žiadne zákony na ochranu mladých dievčat a žien v regióne. Nemá vraj zmysel ľudí hnať pred súd, lepšie je im poskytnúť informácie, aby sami zmenili svoje zmýšľanie. K tomu však asi tak skoro nepríde.

"Na našej kultúre nie je nič zlé. Keď sa pozriete na dnešnú spoločnosť, môžete vidieť, že dievčatá nie sú zodpovedné, takže musíme učiť naše dievčatá dobrým spôsobom v dedine, tak aby nezišli na scestie. Sú dobré manželky, takže manžel je spokojný a nič zlé sa nestane ich rodinám," povedala predstaviteľka komunity Chrissie.

Nie všetky ženy však majú rovnaký pocit. Fanny, jedna z Ericových dvoch manželiek vysvetlila, že nenávidí rituál, a bojí sa, čo jej dvojročná dcéra bude musieť podstúpiť o desať rokov. "Nechcem, aby sa to stalo. Chcem, aby táto tradícia skončila. Nútia nás spať s "hyenami". Nie je to naša voľba a myslím, že je to smutné pre nás, ako ženy," dodala.

Viac o téme: RituálHIVMalawiEric Aniva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu