Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Liberáli a socialisti odsúdili návrh nového protipotratového zákona v Poľsku: Ostrá kritika

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL - Dve veľké politické skupiny v Európskom parlamente (EP) odsúdili štvrtkové schválenie kontroverzného návrhu zákona o zákaze interrupcií v dolnej komore poľského parlamentu (Sejm). Návrh zákona počíta s úplným zákazom interrupcií a trestami odňatia slobody pre lekárov, ktorí tento zákrok vykonajú, i pre ženy, ktoré ho podstúpia. Tento krok liberáli a socialisti z europarlamentu ostro kritizovali.

Predseda skupiny liberálov v EP (ALDE) Guy Verhofstadt uviedol, že liberáli ľutujú výsledky hlasovania v poľskom parlamente, a v mene svojej politickej frakcie vyzval poslancov Sejmu, aby pripravili takú legislatívu, ktorá zaručí práva žien vrátane práva na bezpečný a legálny potrat. Pripomenul, že Poľsko má jeden z najviac obmedzujúcich právnych rámcov v tejto oblasti v EÚ, pričom vo štvrtok schválený text návrhu zákona, ktorý z rozhodnutia niektorých politikov vracia krajinu späť do minulosti, môže mať "strašné následky" pre zdravie a životy poľských žien.

"Takéto obmedzujúce zákony neprispievajú k zníženiu počtu potratov. Naopak, tieto typy zákonov vedú k nebezpečným potratom s vysokými zdravotnými rizikami, ako aj k potratovej turistike do iných krajín, ale len pre tie ženy, ktoré si to môžu dovoliť. Je to neúčinný a pokrytecký zákon," skonštatovala podpredsedníčka ALDE, holandská europoslankyňa Sophie In't Veldová.

Kriticky sa na adresu Varšavy vyjadrila aj druhá najvplyvnejšia skupina v EP - socialisti a demokrati (S&D) -, podľa ktorej tento návrh zákona povedie ku kriminalizácii žien, ktoré sa rozhodnú pre potrat, a tiež doktorov a zdravotných sestier, ktorí potrat vykonajú, a to aj v prípadoch tehotenstiev, ktoré sú výsledkom incestu alebo znásilnenia.

Belgická poslankyňa Marie Arenová, ktorá zastupuje S&D vo výbore EP pre práva žien a rodovú rovnosť, v tejto súvislosti pripomenula, že Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) už napadol Poľsko kvôli existujúcemu zákonu o zákaze potratov, pretože "kladie neprijateľné prekážky" pre ženy a dievčatá k bezpečnému a legálnemu potratu.

"Nový návrh presahuje samotné obmedzenia reprodukčných práv žien a donúti dokonca aj dievčatá mladšie ako 12 rokov, aby si udržali dieťa, aj keď boli obeťou znásilnenia alebo incestu. Je to otrasné. Je to porušenie základných ženských práv, že dokonca aj v týchto extrémnych prípadoch ženy nebudú mať právo rozhodnúť sa, či chcú ukončiť tehotenstvo. Spôsobí to zbytočné utrpenie a duševné trápenie tisícom žien," zhodnotila situáciu Arenová. Skupina S&D naliehavo žiada poľskú vládu, aby odmietla tento návrh zákona.

Viac o téme: InterupciaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu