Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Ak vás prepadáva panika a úzkosť, nevzdávajte sa: Tieto RADY vám pomôžu byť znovu šťastnými

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PARÍŽ - Je ťažké ovládnuť úzkosť, keď sa nás náhle zmocní. Ak pretrváva a je príliš silná, je nevyhnutné vyhľadať pomoc terapeuta. Niekedy je však možné, aby sme sa s úzkosťou vysporiadali sami, aby sme sa upokojili a nemuseli užívať anxiolytiká, píše francúzsky týždenník L'Express.

Ženy sú počas ovulácie schopné neskutočnej veci: Ostatné sokyne si musia dávať pozor!

Predovšetkým je potrebné si svoju úzkosť uvedomiť. "Musíme si najprv úzkosť priznať a pomenovať ju, aby sme s ňou mohli bojovať. Zdá sa to byť jednoduché, ale v skutočnosti to také nie je," uvádza psychoterapeutka Catherine Serrurrierová. "Mnoho ľudí trpí obavami, ktoré im otravujú život, bez toho aby si ich uvedomovali. Uvedomiť si úzkosť je náročné: vyžaduje si to čas, vôľu, skromnosť a zmenu myslenia," dodáva.

Priznať si úzkosť, hovoriť o tom, čo nás znepokojuje a zožiera, je dôležitou etapou v boji proti úzkosti. Zdieľané obavy sú už z polovice prekonané, pretože potláčanie úzkosti ju ešte viac prehlbuje. Neznamená to, že by sme mali svojich blízkych zaplavovať prílivom negatívnych slov, potom by bol účinok opačný, ako očakávame a boli by sme odmietnutí. Ale ten, kto sa z nesmelosti alebo hrdosti nikdy neodvážil zveriť sa druhému, pocíti okamžitú úľavu, keď sa o svoju úzkosť podelí pomocou správnych slov.

Ďalším spôsobom, ako zahnať úzkosť, je smiech. Nie je dané všetkým, aby sa mohli smiať, ale niektorí ľudia trpiaci úzkosťou môžu pomocou smiechu dosiahnuť účinného uvoľnenia. Môžeme sa tiež snažiť smiať sa sami sebe. "Priznávame tým svoju slabosť, pretože sme si ju uvedomili, a už nemáme strach. Človek, ktorý si dokáže robiť srandu sám zo seba, je na dobrej ceste," hovorí psychoterapeutka.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Pomôcť môže aj masáž od dobrého maséra-terapeuta, ako aj joga. Joga je veľmi starou disciplínou tela a ducha. "V joge je človek vedený k tomu, aby uvoľnil svojho ducha tým, že si stále výraznejšie uvedomuje svoje telesné pocity," vysvetľuje Catherine Serrurierová.

Akákoľvek tvorivá činnosť, aj tá najjednoduchšia, ako je pletenie, má uvoľňujúci účinok. Pôsobí radosť a odporúčajú ju všetci psychoterapeuti. Pri tvorivej činnosti vzniká opačný stav ako pri úzkosti: úzkosť vedie k tomu, že sa človek sťahuje dovnútra do seba, aby sa chránil, zatiaľ čo tvorivá činnosť človeka otvára.

Irène, ktorá trpí chronickou úzkosťou, potvrdzuje, že jej pletenie umožňuje nájsť vnútorný pokoj. "Nielenže mi táto trochu automatická činnosť pomáha nemyslieť na iné veci, ale navyše keď sa potom pozriem na výsledok, pocítim radosť a zabudnem na svoje strachy," hovorí.

Marthe sa zveruje, že zase hrá jednoduché hry na svojom smartfóne. "Keď cítim, že panická kríza u mňa stúpa, napríklad v metre, sústredím sa na hru a na nič iné nemyslím. Naozaj to funguje v deviatich z desiatich prípadov," hovorí Marthe.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

K upokojeniu a k regulácii dýchania slúži vynikajúci prostriedok: spev. Štyridsaťtriročná Chloe si nemôže výhody spevu vynachváliť. "Keď som v aute a ocitnem sa v zápche, začnú mi hrať nervy. Pustím si nejakú rozhlasovú stanicu a spievam. Umožní mi to uvoľniť sa a dýchať bruchom. Väčšinou potom zabudnem, že som v nejakej tej zápche," uvádza.

Starou metódou proti panickému ataku, ktorá väčšinou veľmi dobre funguje, je dýchanie do vrecka. Tridsaťosemročná Caroline rozpráva, ako po manželskej hádke začala lapať po dychu. "Manžel volal záchranku a oni po telefóne pochopili, že mám panický záchvat. Povedali mi, nech dýcham niekoľko sekúnd do vrecka. Veľmi rýchlo som sa cítila lepšie, a keď lekár dorazil, bola som už pokojná," hovorí.

Pomáha tiež brušné dýchanie. Nafúknite brucho pri nádychu a pri výdychu ho spľasnite. Veľmi rýchlo ucítite účinky okysličenia tela.

Viac o téme: úzkosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu