Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Efekt prvej noci: Vedci zistili, prečo sa budíme, ak nespíme vo svojej posteli. Toto je dôvod!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SCANquilt)

NEW YORK - Prebudiť sa uprostred noci v hotelovej izbe, v dome priateľov alebo dokonca vo svojej detskej posteli počas návštevy u rodičov, môže byť znepokojujúci zážitok. Zmysly zaplavia vedomie nezvyklého prostredia nasledované záchvevmi paniky a človek sa cíti dezorientovaný. Vnútorný kompas sa chvíľu bezmocne pretáča, než mu dôjde, kde vlastne je, a prečo mu tam nič nepripadá povedomé.

Prekliatie 21. storočia: TÚTO vec rozhodne nepodceňujte, môže mať vážne následky pre zdravie

Nasledujúce ráno sa potom spáč prebudí bez potrebného odpočinku, a stále zo seba striasa hmlu nekvalitného spánku, zatiaľ čo tápavo zháňa prvú rannú kávu. Nasledujúca noc už našťastie býva podstatne ľahšia. To všetko podľa tímu vedcov z americkej Brownovej univerzity patrí do takzvaného "efektu prvej noci", ktorý sa rozhodli preštudovať a výsledky skúmania zverejnili v časopise Current Biology.

S pomocou neurologických zobrazovacích techník vedci zistili, že pri spánku na novom mieste zaspí len polovica mozgu, zatiaľ čo tá druhá zostáva čiastočne hore na akejsi "nočnej hliadke".

Efekt prvej noci: Vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Táto funkcia slúži ako "nástroj pre prežitie v neznámom a potenciálne nebezpečnom prostredí", kedy bdelejšia časť mozgu má schopnosť vyburcovať spáča pri akomkoľvek nezvyklom vonkajšom podnete.

Ide o podobný druh "spánku len jednej mozgovej hemisféry", ako majú morské cicavce a niektoré vtáky, vysvetlila spoluautorka štúdie Juka Sasakiová. "Delfíny a veľryby spia len jednou mozgovou hemisférou, zatiaľ čo druhá zostáva hore," dodala. "A naše mozgy môžu mať miniatúrny systém podobný tomu, aký majú delfíny a veľryby."

Viac o téme: Spánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu