Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muži po rozvode prestanú robiť jednu zvláštnu vec: Vedci prišli na to, prečo je to tak!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Či už ide o rozvod, odlúčenie alebo ovdovenie, koniec manželstva nie je pre nikoho bezbolestný. Predovšetkým pre ďalší život mužov, u ktorých nová životná situácia ovplyvňuje ich stravovacie návyky. V prípade mužov ide o drastické zhoršenie skladby jedálnička, zatiaľ čo u žien zrejme nová situácia stravovanie príliš neovplyvňuje. Ukazuje to okrem iného štúdia expertov z Centra pre výskum stravovania a aktivity pri Cambridgeskej univerzite, ktorí skúmali, koľko ovocia a zeleniny zje 11.577 sledovaných osôb vo veku od 40 do 80 rokov.

Neverili by ste, aký existuje účinný prostriedok na bolesť: Štúdia tvrdí, že treba mať TOTO

Vedci vychádzali z predpokladu, že obmedzená konzumácia čerstvých potravín môže zvyšovať riziko kardiovaskulárnych chorôb a niektorých druhov rakoviny. Nezohľadňoval ale k tomu, ako dlho manželstvo trvalo a ako bolo kvalitné, ani k dôvodom, ktoré viedli k jeho ukončeniu.

Experti tak zistili, že pri dvoch klinických štúdiách vedených v rokoch 1993-1997 a v rokoch 1998-2002 obmedzili muži, ktorí už neboli ženatí, svoj denný prídel ovocia a zeleniny. Ich strava nebola už toľko pestrá.

Zeleninový šalát je vitamínovou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkistock.com)

Naopak ženy svoj potravinový režim zmenili menej výrazne, s výnimkou konzumácie alkoholických nápojov, ktorá sa citeľne znížila. Ženy vypili približne o jeden drink týždenne menej ako v čase manželstva. Muži konzumovali stále rovnaké množstvo alkoholu, poznamenal s odkazom na štúdiu taliansky denník Corriere della Sera.

"U tejto generácie, ktorá sa narodila medzi dvadsiatymi a šesťdesiatymi rokmi, sú stravovacie návyky silne spojené s pohlavím v dôsledku toho, že to boli práve ženy, kto sa hlavne staral o domácnosť a prípravu pokrmov," vysvetlil autor štúdie Pablo Monsivais.

Obľúbený uhorkový šalát nie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"To môže sčasti vysvetľovať dôvody, prečo ženy, ktoré zostali sami, zachovávajú svoje predošlé stravovacie návyky, na rozdiel od mužov, ktorí sa na príprave pokrmov v čase manželstva nepodieľali," dodal.

Viac o téme: Rozvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu