Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mladík (†34) sa vraj vyliečil z rakoviny marihuanou: Najprv obrovská radosť, potom krutý koniec

S Davidom to vyzeralo zo začiatku dobre Zobraziť galériu (3)
S Davidom to vyzeralo zo začiatku dobre (Zdroj: profimedia.sk)

STOKE-ON-TRENT - Mladík, ktorý tvrdil, že sa vyliečil z rakoviny vďaka konopnému oleju, zomrel. Stalo sa tak niekoľko rokov po tom, ako mu lekári dávali len osemnásť mesiacov života. Spočiatku všetko vyzeralo dobre a zdalo sa, že je pacient z najhoršieho vonku. No choroba zďaleka neudrela len raz.

Davidovi Hibbittovi v júli 2012 diagnostikovali rakovinu hrubého čreva v treťom štádiu. Podstúpil chemoterapiu, rádioterapiu aj chirurgický zákrok. Nasledujúci rok sa dozvedel skvelú správu - rakovina bola preč. Bohužiaľ nie nadlho. Krátko po Vianociach 2013 sa zákerné ochorenie vrátilo, tentoraz v lymfatických uzlinách. Lekári mu už viac nedokázali pomôcť. 

Mladík (†34) sa vraj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mladík sa s takýmto krutým verdiktom zmieriť nedokázal. Dopočul sa, že by mu mohol pomôcť konopný olej, a tak ho kúpil od miestneho dílera za 50 libier. Čo sa spočiatku zdalo ako neuveriteľná správa, bola nakoniec pravda. V januári tohto roku testy ukázali, že David sa z ťažkej choroby vyliečil. Nemohol byť šťastnejší. "Bolo mi povedané, že mám len rok a pol života. Cítil som, že musím skúsiť všetko, čo sa dalo. Na internete som sa dočítal, že mi v tomto smere môže pomôcť konopný olej. Tak som si ho zohnal," povedal vtedy otec šesťročného chlapčeka, ktorý sa pred smrťou stihol oženiť so svojou priateľkou.

Zakázaný liek na rakovinu: Extrakt z marihuany má podľa vedcov zázračné účinky

Lenže potom prišla ďalšia rana, tentokrát už osudná. V marci sa rakovina vrátila a rozšírila sa do pľúc a mozgu. Začiatkom tohto mesiaca jej tridsaťštyriročný Brit podľahol. Jeho rodina sa zasadzuje za výskum využitia konopného oleja pre pacientov s rakovinou. "Konope rozhodne má liečivé schopnosti a pomohlo Daveovi. Malo by byť legalizované na liečebné účely," povedala Daveova sestra Alison. 

Mladík (†34) sa vraj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vedci sa na liečbu konope pozerajú pragmaticky. "Vieme, že kanabinoidy - aktívne chemikálie nájdené v konope - môžu mať niekoľko rôznych účinkov na rakovinové bunky vypestované v laboratóriách a v nádoroch u zvierat. Ale v tejto chvíli nemáme k dispozícii dostatočné dôkazy z klinických štúdií na to, aby sme mohli preukázať, že konope dokáže vyliečiť rakovinu. Napriek tomu naša organizácia podporuje klinické skúšky pre liečbu rakoviny drogami založenými na kanabinoidnej báze," vysvetlila Kat Arneyová z Cancer Research UK. 

Viac o téme: RakovinaMarihuanaKonopný olej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu