Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Máte vysoké alebo nízke IQ? Osem znakov, že ste inteligentnejší ako ostatní ľudia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Zovšeobecniť prototyp nadpriemerne inteligentného človeka sa dá len ťažko, no takíto ľudia predsa len vykazujú viaceré spoločné známky telesných čŕt či správania. Máte ich aj vy?

Portál Business Insider prišiel so zaujímavou infografikou, ktorá poukazuje na niektoré typy správania a osobnostných čŕt naznačujúcich vysokú inteligenciu u ich nositeľov. Tieto charakteristiky ale neznamenajú automaticky príčinu vývoja vysokého IQ; príležitostné užívanie drogy naozaj asi ťažko možno spájať s múdrymi jedincami, no isté súvislosti sa preukázať podarilo. Poďme sa teda pozrieť na osem znakov, ktoré keď máte aj vy, zrejme ste inteligentnejší ako vaše okolie. 

Si najstaršie dieťa

Najstarší súrodenci sú zvyčajne najmúdrejší, ale nie je to kvôli genetike. Štúdia z roku 2007 naznačuje, že je to spôsobené najmä rodinnou dynamikou a atmosférou, ktorá je spájaná s narodením prvého dieťaťa. 

Chodil/a si na hudobnú výchovu

Výskum z roku 2011 odhalil, že verbálna inteligencia štvor až šesťročných detí prudko vzrástla po tom, ako mesiac chodili na hudobnú výchovu. 

Máte vysoké alebo nízke
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nefajčíš

Izraelská štúdia z roku 2010 skúmala 20-tisíc mladých mužov. Zistila, že priemerné IQ 18 až 21-ročných fajčiarov bolo 94, zatiaľ čo u nefajčiarov v rovnakom veku to bolo až 101.

Máte vysoké alebo nízke
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Si chudý

Zdravé telo má úzku súvislosť so zdravou mysľou. Francúzski odborníci požiadali účastníkov výskumu rôznej hmotnosti, aby si zapamätali čo najviac slov z predloženého zoznamu. Obézni respondenti si dokázali v priemere spomenúť na 44 percent slov, ich chudší kolegovia 56 percent. 

Ste ľavák/čka

O ľavorukých ľuďoch sa hovorí už dlho, že sú inteligentnejší. Najnovšie štúdie dokazujú, že ľaváci majú odlišné divergentné myslenie a vysokú úroveň kreativity, vďaka ktorej častokrát prichádzajú s originálnymi nápadmi. 

Máte vysoké alebo nízke
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Občas berieš rekreačné drogy

Vedci zistili spojitosť medzi vysokým IQ u detí a užívaním ilegálnych drog u dospelých. To naznačuje súvislosť medzi inteligentnými deťmi a osvojením si škodlivého správania. 

Máš doma mačku

Ľudia, ktorí chovajú psov, sú síce viac spoločenskí a komunikatívni, jedinci chovajúci mačku sú ale inteligentnejší. Je to zrejme spôsobené tým, že ide v mnohých prípadoch o introvertov, ktorí tak majú viac času rozvíjať svoje intelektuálne koníčky. 

Hotel pre mačky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: www.hotel-pre-macky.sk)

Si vysoký/á

Vyššie deti, najmä tie mladšie, ktoré ešte nedosiahli tretí rok života, čiže ich ešte neovplyvňuje škôlka ani škola, podľa štúdie univerzity Princeton vykazujú oveľa lepšie výsledky v kognitívnych (poznávacích) testoch než ich nižší kamaráti. 

Viac o téme: InteligenciaIQ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu