Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lastminuty pre študentov: Prehľad vysokých škôl, kam sa dá ešte prihlásiť, presné termíny a poplatky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Výber vysokej školy patrí k najväčším dilemám na prahu dospelosti. Ak ešte stále váhate, či najbližších niekoľko rokov života zasvätíte ďalšiemu štúdiu, prečítajte si, čo absolventom ponúkajú slovenské vysoké školy a kde všade ešte môžete poslať prihlášku na sklonku leta.

Vybrať si vysokú školu môžete aj v auguste či septembri. Niektoré školy totiž absolventom ponúkajú možnosť dodatočného zaslania prihlášky a prijímacieho konania. V ponuke je ešte mnoho zaujímavých študijných smerov aj pre tých absolventov, ktorí sa na svoj vysnívaný odbor nedostali.

Bohatý, múdry a zdravý? To sotva! Vedci našli hrozivú súvislosť medzi rakovinou a vzdelaním

Ak ste si vytipovali štúdium na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave, môže byť už neskoro. Najväčšia alma mater väčšinu prijímacích konaní uzavrela. Do konca augusta si však môžete podať prihlášku na Fakultu matematiky, fyziky a informatiky za predpokladu, že spĺňate požadované kritériá študijného programu. Voľné miesta má aj Fakulta managementu, ktorá prijíma uchádzačov o externé bakalárske štúdium bez prijímacej skúšky do 30. augusta 2016 podľa umiestnenia sa v poradovníku a podľa dosiahnutého priemeru známok z maturitnej skúšky do miesta podľa počtu prijímaných študentov. Fakulta managementu UK je zároveň do 30. augusta 2016 otvorená aj uchádzačom o externé magisterské štúdium.

Lastminuty pre študentov: Prehľad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Máte vysoké alebo nízke IQ? Osem znakov, že ste inteligentnejší ako ostatní ľudia

Ak ste fanúšikom techniky, Technická univerzita v Košiciach ponúka ešte možnosť podania prihlášky na tri fakulty – Hutnícku, Strojnícku a Fakultu baníctva, ekológie, riadenia a technológií. Posledný termín vyprší 26. augusta.

Študenti majú stále na výber

Študenti z Prešova a okolia majú do 25. 8. 2016 otvorené dvere na Prešovskej univerzite na Fakulte humanitných vied na všetkých stupňoch štúdia a na Pravoslávnej bohosloveckej fakulte na 1. a 2. stupni. Na základe prijímacej skúšky vás môžu do 31. 8. 2016 prijať aj na Katolícku univerzitu v Ružomberku. Na Pedagogickej fakulte sú ešte stále voľné miesta.

V Trnave ponúka možnosť prihlásiť sa aj Univerzita Sv. Cyrila a Metoda na Fakulte prírodných vied a na Fakulte sociálnych vied. Na základe doterajších výsledkov na SŠ a VŠ vás na niektoré študijné smery zoberú do 9. 9. 2016 bez prijímacích skúšok.

Na Trenčianskej univerzite A. Dubčeka má do 25. augusta a 11. septembra otvorené študijné odbory ešte Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov a Fakulta priemyselných technológií v Púchove, ktorá ponúka už iba programy materiálové inžinierstvo a materiálová technológia. Na Fakulte priemyselných technológií v Púchove je možné podať do 25. septembra 2016 prihlášku aj na odbor Počítačová podpora materiálového inžinierstva. Na Žilinskú univerzitu sa môžu do 6. 9. 2016 prihlásiť už iba študenti 2. stupňa. Prijatie na Elektrotechnickú fakultu je však podmienené prijímacou skúškou, resp. výberovým konaním, ako uvádza univerzita na svojom webe.

Lastminuty pre študentov: Prehľad
Zobraziť galériu (4)

Možnosti na súkromných vysokých školách

Široké možnosti ponúka v auguste a septembri najväčšia súkromná škola na Slovensku – Paneurópska vysoká škola v Bratislave.  Študentov na všetkých stupňoch štúdia prijímajú Fakulta práva, Fakulta masmédií, Fakulta informatiky, Fakulta ekonómie a podnikania a Fakulta psychológie. Podanie prihlášky je možné v niektorých prípadoch až do polovice septembra. Od vybranej fakulty a stupňa závisí aj prijatie na školu – buď bez prijímacích skúšok na základe splnenia podmienok prijatia alebo prijímacou skúškou, resp. pohovorom. V prípade záujmu o štúdium na tejto súkromnej školy rátajte s mesačným poplatkom okolo 200 eur, pričom treba platbu za rok štúdia uhradiť jednorazovo, môžete sa však dohodnúť aj na mesačných splátkach.

Talentovaní si priplatia

Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta v Banskej Štiavnici ponúka študijné programy na 1. a 2. stupni štúdia. Prihlášky treba podať najneskôr do 10. septembra, musíte však absolvovať prijímaciu skúšku. Talentovaní študenti by mali byť pripravení na to, že ich bude ročné štúdium stáť 2 500 až 3 000 eur.

Lastminuty pre študentov: Prehľad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

O niekoľko stovák menej zaplatia za štúdium žurnalisti na Akadémii médií v Bratislave, ktorá študentom ročne účtuje 1998 až 2000 eur. Prihlásiť sa môžete až do polovice septembra. Prihlásenie na Vysokú školu bezpečnostného manažérstva v Košiciach je možné až do polovice septembra, pokiaľ máte vzťah k bezpečnostným systémom. Za štúdium môžete ročne zaplatiť 980 až 2 000 eur.

Vysoká škola Danubius v Sládkovičove môže do konca augusta osloviť najmä budúcich právnikov či politológov. Rátajte s ročnými poplatkami od 1 150 do 2 035 eur. Dubnický technologický inštitút v Dubnici nad Váhom ponúka odbory v oblasti učiteľstva rôznych technologických aj ekonomických predmetov. Na výber je aj odbor manažment alebo elektronika dopravných prostriedkov. Prihlášky môžete podať do konca augusta, ročný poplatok vás vyjde od 524 do 1 030 eur. Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií prijíma študentov až do 2. 9. 2016. Podmienkou prijatia je prijímací pohovor a zaplatenia ročného školného vo výške 1 800 eur.

 

 

 

 

 

Viac o téme: ŠtúdiumAbsolventVysoká školaPrihláška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu